24 iunie – Nașterea Sf. Ioan Botezătorul – 5

Lc 1,57-66.80

Când Biserica celebrează sărbătoarea unui sfânt de obicei celebrează ziua în care acesta a murit. De exemplu, sărbătoarea sf. Alois de Gonzaga care a fost duminică, 21 iunie, fiindcă el s-a dus să primească răsplata veșnică în ziua de 21 iunie 1591.

Însă Biserica mai celebrează și ziua nașterii a trei persoane: Isus în ziua de Crăciun, preasfânta Fecioară Maria în ziua de 8 septembrie la nouă luni de la Neprihănita Zămislire și Ioan Botezătorul. De fapt, Catolici Bizantini celebrează zămislirea lui Ioan Botezătorul cu nouă luni înainte de sărbătoarea de astăzi.

Solemnitatea de astăzi datează tocmai din secolul 4. Ioan avea un loc destul de important în Biserica estică iar asta fiindcă el a jucat un rol atât de important în istoria mântuirii.

Isus însuși a spus în evanghelia după Luca Adevăr vă spun, că nu s-a născut din femeie, unul mai mare ca Ioan. Ioan a spus El trebuie să crească iar eu să mă micșorez.

Ioan a fost vocea din pustiu ce îi îndrepta pe ceilalți la Cristos, chemându-i să se căiască de păcatele lor, pentru a putea pregăti calea Domnului în inimile lor. După cum spusese și sfântul Augustin, Ioan a fost o voce care a ținut doar pentru un timp; Cristos, Cuvântul de la început, este veșnic. Ioan îndreaptă spre cel veșnic. Creștini ar trebui să aibă o devoțiune mai mare față de Ioan, mai ales că dorim atât de mult să fim părtași la noua evanghelizare.

Astăzi, suntem invitați să ne reînnoim angajamentul asemenea lui Ioan, de a-i aduce pe alți la Cristos, ca ego-ul nostru, ambițiile noastre să poată descrește, ca viața lui Cristos să poată crește în noi.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}