22 februarie – Catedra Sfântului Apostol Petru – 2

Mt 16,13-19

Astăzi celebrăm sărbătoarea Catedrei Sfântului apostol Petru. Sărbătoare care a fost celebrată, la Roma, încă din primele secole ale Bisericii, în ziua de 18 ianuarie, zi în care se comemora momentul în care Petru a ținut prima Liturghie în Roma. Conform tradiției, Petru a stat la Roma timp de 25 de ani, ceea ce înseamnă că momentul în care sa stabilit la Antiohia a fost la trei ani după înălțarea lui Isus la cer, din moment ce a ajuns la Roma în cel de-al doilea an al domniei împăratului Claudiu. Fără îndoială e faptul că Petru a părăsit Ierusalimul în momentul în care, au izbucnit persecuțiile de după martiriul lui Ștefan, după care a rămas la Antiohia până la evadarea miraculoasă din închisoare și din Imagine similarămâinile lui Irod Agripa. Știind că avea să fie urmărit în Antiohia, s-a îndreptat spre Roma.

Printre apostoli, cel mai de succes a fost Iuda, pe când Petru a fost cel mai mare eșec. Iuda a avut succes atât pe plan financiar cât și politic, controlând punga cu bani ai apostolilor, manipulând forțele politice în ziua în care și-a atins scopul propus. Petru, însă, a avut parte de eșec, fiindcă incapabil din punct de vedere social și neputincios în timp de criză. În momentul arestestării lui Isus a cedat, l-a renegat după care a fugit. Un lucru e clar, că nu e un prieten pe care l-am vrea în timp de pericol. În ziua judecății finale, însă, situația va fi exact inversă. Iuda este acum etichetat ca trădător iar Petru este unul dintre cele mai onorate nume din Biserică și din lume. Iuda este un răufăcător iar Petru un sfânt. Și totuși, lumea continuă să caute succesul, asemenea lui Iuda, putere financiară și politică, și caută să se apere de eșecurile lui Petru, de neputința și incapacitatea sa.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}