Duminica Floriilor (C) – 1 (predică pentru copii)

Is 50,4-7

Fil 2,6-11

Lc 22,14-23,56

Se povestește că Maica Tereza, în timp ce ridica un muribund de pe un trotuar din Calcutta, a fost chemată pentru o altă problemă urgentă și dramatică. A privit în jur și a oprit un trecător ca să o înlocuiască în ajutorul pe care îl dădea. „Dar nu știu ce să fac, nu am mai făcut asta niciodată. Nu știu nici măcar de unde să încep”, se bâlbâia samariteanul improvizat. Și Maica Tereza, care alerga deja spre celălalt nevoiaș, a strigat întorcându-se: „Iubește-l”.

De ce credeți că am început tocmai cu această povestioară, astăzi când e Duminica Floriilor, zi în care Cristos a intrat triumfător în Ierusalim, zi în care toți oameni îl aclamau Osana, Fiul lui David, când tot poporul îl strigau pe regele lor? Fiindcă întregul text evanghelic pe care l-am auzit ne-a vorbit despre iubire. Despre tot ceea ce a făcut Cristos din iubire pentru noi.

Dar despre ce a fost vorba în textul evangheliei de astăzi? Ce a pățit Isus astăzi? Pe scurt, Isus astăzi, a pătimit și a murit pentru noi. Astăzi am ascultat întreaga istorie a pătimirii și a morții lui Cristos pe cruce pe muntele Calvar. Pătimire și moarte prin care Isus ne învață șapte lucruri importante, lucruri pe care el le-a făcut din iubire pentru noi.

În primul rând, la cina cea de taină, Cristos le-a spus discipolilor că el va suferi, și va muri. Cu alte cuvinte, Cristos își propune să facă cel mai mare gest de iubire care există, să își de-a viața ca noi să putem trăi alături de el pentru totdeauna.

Imagine similarăÎn al doilea rând, Cristos, pătimește suferă umiliri, bătăii și care crucea grea tot drumul până pe Calvar. El luptă continuu, nu se lasă nici măcar pentru o clipă, nu abandonează deloc, chiar și cu prețul vărsării sângelui său prețios. Iată cât de mult ne-a iubit și ne iubește Cristos.

În al treilea rând, când se afla în agonie, chiar înainte de a muri, ce a început să spună Cristos pe Cruce? A început să se roage Tatălui său, s-a abandonat cu totul voinței Tatălui său ceresc.

În al patrulea rând, când era pe cruce, Cristos ce făcea? Se zvârcolea se plângea că îl doare? Că văita că e nevinovat și că nu a făcut nimic? După cum faceți unii dintre voi când luați bătaie pentru o năzbâtie de la mama sau tata? Nu, ci Cristos a suportat totul cu răbdare. A stat liniștit și a suportat totul.

În al cincilea rând. La un moment dat, Cristos a văzut-o pe Maria, mama sa sub cruce. Ce a făcut el în acel moment? A făcut-o mama tuturor, a făcut-o și mama noastră. astfel, noi acum avem două mame. Mama noastră de aici de pe pământ, dar avem și una cerească. Darul iubirii lui Cristos de pe cruce.

Și în ultimul rând, Cristos pe cruce a murit pentru noi, din iubire. Așa că întrebarea mea e noi ce facem ca să îl ajutăm pe Cristos în ducerea crucii pe care el a îmbrățișat-o di iubire față de noi? Ce daruri îi oferim, ca răsplată pentru toate această suferință, pe care a suportat-o din iubire față de noi?

Îi putem oferi darul compasiunii noastre, îi putem oferi darul de a ne împăca cu toți, mai ales cu cei cu care ne-am certat sau nu ne vorbim. Îi putem oferi darul participării la celebrarea misterelor pascale din această săptămână, în fiecare zi până în ziua învierii sale glorioase. Îi putem oferi un suflet curat, pe care îl putem curăța printr-o spovada bună. Îi putem oferi o jumătate de oră din timpul nostru, jumătate de oră în care să îl însoțim pe drumul crucii. Dar mai ales îi putem oferi darul de a fi cu adevărat buni.

Și voi încheia cu o scurtă povestioară, cu un scurt exemplu de dar din iubire pe care îl putem oferi cu toți lui Cristos care a făcut atât de multe din iubire pentru noi toți.

Într-o zi, o fetiță a mers în vizită la o familie de prieteni, împreună cu părinți ei. Puțin după ce s-au întâlnit, soțul, care era invalid, i-a spus soției că dorea să iasă. Văzând că ea nu-l poate însoți, s-a oferit ea să meargă cu el. Soția a rămas puțin gânditoare, probabil din cauză că se temea că era prea mică pentru a conduce căruciorul, dar apoi i-a spus:

– Bine, du-te!

Așa că a ieșit. A petrecut împreună toată după-amiaza, apoi, spre seară, l-a adus înapoi. La întoarcere acesta era nespus de fericit, iar fetița și mai mult decât el. Un mic gest făcut din iubire, dar imens pentru Cristos. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?