Coborârea Duhului Sfânt (C) – 2

Fap 2,1-11; Ps 103;

Rom 8,8-17;

In 14,15-16.23b-26

Ori de câte ori avem sărbători, solemnități ori zile de Duminică, în cadrul crezului pe care îl recităm la acele sfinte Liturghii, spunem, Cred în Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul, care de la Tatăl și de la Fiul purcede, care împreună cu Tatăl și cu Fiul este adorat și preamărit, și a grăit prin proroci. De fiecare dată când face semnul sfintei crucii, în același timp ne exprimăm și credința personală în Duhul Sfânt. Credem în el. Duhul Sfânt este foarte bun cu noi. Însă trist e faptul că noi acordăm o importanță atât mică venirii și locuirii sale din noi. Nu știu ce ne-am face fără Duhul Sfânt în acele momente tulburi din viața noastră. Un lucru e clar, că chiar avem nevoie de Duhul Sfânt, în aceste timpuri în care trăim.

Astăzi, celebrăm sărbătoarea Rusaliilor sau altfel spus a coborârii Duhul Sfânt asupra discipolilor pentru a-i ajuta să aibă mai mult curaj în înfruntarea și în confruntarea propriilor lor frici, tristeți și slăbiciuni. De fapt, cuvântul Pentecostali în sine, nu descrie efectiv, această sărbătoare. Cuvântul grecesc Pentecost, tradus înseamnă cincizeci de zile, adică cincizeci de zile de la învierea Domnului, cincizeci de zile de la Paște.

Biblia ne spune că la cincizeci de zile după exod, Moise a primit cele zece porunci de la Yahweh pe muntele Sinai. Yahweh a prezentat poporului său legile sale, iar ei la rândul lor au jurat credință și fidelitate față de tot ceea ce Yahweh aștepta de la ei. Noi creștini, celebrăm Pentecostaliile la cincizeci de zile după ce Cristos a înviat din morți. Este sărbătorea Duhului Sfânt dar mai ales este ziua de naștere a Bisericii iar asta fiindcă Isus a trimis Duhul său cel sfânt asupra discipolilor pentru a le da curajul și tăria necesară trăirii cuvântului său.

Însă, cine este acest Duhul Sfânt? Cu toți știm foarte bine că Duhul Sfânt este a treia persoană a preasfintei Treimii. El este iubirea Tatălui și a Fiului, prezentă în ei din toată veșnicia. Ori de câte ori dorim să îl descriem, întâmpinăm o anumită dificultate, iar asta fiindcă nu îl putem vedea. La început, Duhul Sfânt a fost numit altfel, ca Spiritul sfânt. În ziua de astăzi, cu toți îl numim Duhul Sfânt. Însă cuvântul spirit își are originea la un cuvânt anglo-saxon care ulterior a căpătat o altă formă, formă care tradusă ar însemna o furie violentă a vântului, adică, spiritul vântului ce ne înconjoară pentru a ne ajuta să privim la Dumnezeu iar apoi ne îndreaptă într-o altă direcție.

Cuvântul latinesc spirit, însă provine din, spiritus, care tradus înseamnă o respirație gingașă de viață, care cu multă gingășie ne umple plămâni cu un aer constant de-a lungul vieții. Așa că în ziua de Rusalii nu trebuie să ne gândim doar la Dumnezeu Tatăl ori la Dumnezeu Fiul ci mai ales la Duhul sfânt, dătătorul  de viață.

Imagini pentru holy spirit apostleDe fapt, Duhul Sfânt, deja fusese dăruit discipolilor de Isus în momentul în care le-a apărut imediat după învierea sa. El a suflat asupra lor pe Duhul Sfânt, spunându-le în același timp, Primiți pe Duhul Sfânt. Celor cărora le veți ierta păcatele le vor fi iertate, și celor cărora le veți ține le vor fi ținute. Însă, în ciuda acestui dar atât de minunat discipoli tot au rămas triști și speriați, fricoși, din moment ce le era frică că ceea ce a pățit Cristos li s-ar putea întâmpla și lor. Abia după cincizeci de zile apostoli au realizat în sfârșit faptul că Duhul Sfânt, cu adevărat le-a fost dat în dar, că a coborât cu adevărat asupra lor, moment în care au prins un curaj enorm.

De ținut minte e faptul că nu doar discipoli au fost cei care l-au primit pe Duhul Sfânt ci și noi toți. Tu și eu l-am primit pe Duhul Sfânt în momentul Botezului și sacramentului Mirului ori a Confirmațiunii noastre. Iar asta fiindcă însuși apostolul Paul ne-a spus în prima sa scrisoare către Corinteni că  Nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi? (v3,16).  Prin urmare, Duhul Sfânt e cel care ne îndrumă, ne dă tărie dar mai ales ne dă curajul. El este sursa principală a puterii din noi ce ne ajută și ne determină să facem binele.

Problema din noi de fapt e că nu suntem conștienți de faptul că Duhul Sfânt se află chiar în interiorul nostru, chiar acum. Nu doar puterea Duhului Sfânt e cea care ne domină ci și alte tipuri de putere. Așa că întrebarea e cel fel de puteri ne domină, care sunt acestea?

Prima dintre acestea e puterea de bani. Mulți spun că cu ajutorul banilor poți cumpăra orice. Ba chiar și oameni pot fi cumpărați cu bani. Acest fenomen e cel mai des întâlnit mai ales în timpul alegerilor electorale. Unii dintre candidați se plâng mai mereu că au fost înșelați din cauza faptului că oponenți lor au cumpărat voturile. Bani sunt o forță ce pun oameni în mișcare, chiar dacă nu le plac direcția în care vor merge.

A doua putere e cea armată. Multe țări dețin și produc arme în numele mențineri acestei balanțe a puterii. De exemplu, un primar a candidat la un moment dat undeva prin Maguidanao prin Filipine. Acesta spusese că oricine reușește să supraviețuiască următoarei campanii electorale va deveni următorul primar.

Iar ultima putere e cea politică. Eu personal am o mică nedumerire. De ce oare mereu există atât de mulți candidați pentru o anumită funcție politică. Toți candidează în numele slujirii, însă dacă mergem mai în profunzime, vom observa că e doar pentru putere și influență. Suntem atât de fascinați de puterea politicii încât începem să invităm guvernatori, primari, politicieni, și șefi de poliție, la diverse serbări, nunți, botezuri ori alte sărbători.

Cel mai tragic lucru e faptul că uităm cel mai mare și mai important rol al Duhului Sfânt din noi. Că Duhul Sfânt e cel care ne conduce de la starea de păcat la cea de pocăință pentru a deveni din nou capabili să fim cu Dumnezeu. Că Duhul Sfânt e cel care ne luminează pentru a fi capabili să fim martori ai adevărului evangheliei. Că el e cel care transformă pâinea și vinul în Trupul și sângele lui Cristos și multe altele. El nu ne oferă noi doctrine, învățături ci ne explică învățăturile lui Isus Cristos.

În încheiere vă invit să recităm împreună următoarea rugăciune adresată Duhului Sfânt:

Vino, Duhule Sfinte, umple inimile credincioșilor tăi,

Şi aprinde în ele focul iubirii tale!.

Trimite Duhul Tău și ele vor fi create

Și vei reînnoi fața pământului. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}