CĂSĂTORIE 11

Gen 2, 18-24

Ps 144(145)

In 15, 12-16

 

De unde putem învăța ce este căsătoria și cum va fi viața de căsătorie? Una dintre cele mai simple modalități e de a citi o carte despre acest subiect. Și sunt foarte multe cărți, destul de excelente despre căsătorie și despre viața de căsătorie. Dacă stăm să ne gândim, poate chiar prea multe. Însă, mie frică că, cuplurile care decid să le citească pe toate, vor ajunge să petreacă mai mult timp în bibliotecă decât unul cu celălalt.

O altă modalitate de a învăța despre căsătorie e de a citi articole despre ea. Și dacă stăm să analizăm, vom observa că mai toate ziarele și revistele conțin diverse articole despre căsătorie și despre viața de căsătorie. Cu siguranță majoritatea acestor ziare, reviste și cărți ne sunt de mare ajutor, însă nu cred că e chiar atât de bine să facem abonament la toate, doar pentru a ne descurca în viața de căsătorie.

O altă modalitate de a învăța despre căsătorie și despre viața de căsătorie e de a asculta pe cei din jurul nostru care deja au parte de aceasta. Din trăirile și din propriile lor experiențe personale. Această modalitate este una bună, însă va trebui să fim atenți să nu o facem singura modalitate de a ne ghida în viața de căsătorie. De ce? Fiindcă există o altă modalitate mult mai bună, o modalitate care adună tot ceea ce cuprind aceste căi deja menționate și le ridică la un alt nivel și le perfecționează. Această nouă cale e cea a lui Dumnezeu. E aceea de a privi la Dumnezeu. Sfântul apostol Paul în scrisoarea sa către Efeseni ne-a dat o lecție foarte bună în această privință, despre căsătorie și despre cum va fi viața de căsătorie, sau pentru cei deja căsătoriți, cum ar trebui să fie viața de căsătorie. Astfel, cu toți știm că prin Cristos și în Cristos putem cunoaște cum este Dumnezeu. Iar prin exemplul lui Cristos putem învăța cum trebuie să fie viața de căsătorie, și le vom lua pe rând.

În primul rând, Dumnezeu se îngrijește de oameni și îi pasă de noi toți. Iar acest lucru îl putem observa în dorința și grija lui Cristos pentru poporul său, pentru oameni săi, adică pentru Biserica sa. De asemenea suntem martori ai grijii lui Dumnezeu pentru poporul său și în textul primei lecturi de la această sfântă Liturghie, luat din cartea Genezei, unde am putut vedea că Dumnezeu nu este doar creatorul nostru, ci el este și cel care ne iubește și are grijă de noi. După cum Dumnezeu s-a preocupat de starea lui Adam, ca acesta să nu fie singur și să-i fie bine, dându-i ceea ce avea nevoie pentru a avea parte de bunătate în viața lui, tot la fel și cu noi, Dumnezeu e profund preocupat de starea și de bunăstarea întregii familii umane, muncind mereu pentru a ne da tot ceea ce avem nevoie pentru a avea parte de bunătate în viețile noastre.

Tot la fel și căsătoria și viața de căsătorie, înseamnă a avea grijă de oameni. Căsătoria înseamnă ca o persoană să fie profund interesată de bunăstarea celuilalt. Căsătoria înseamnă ca unul să lucreze pentru a-i oferi celuilalt tot ceea ce are nevoie pentru a aduce bunătate în viața lor. Vedem în Dumnezeu, mai ales în Cristos Fiul, acea grijă deosebită față de oameni, pe parcursul întregii sale vieți. A avea grijă de oameni, dar mai ales a avea grijă unul de celălalt este și o cale a căsătoriei.

Imagini pentru marriage churchÎn al doilea rând, Dumnezeu îi alege pe oameni. În textul evangheliei de la această sfântă Liturghie putem citit că Nu voi m-ați ales pe mine ci eu v-am ales pe voi (In 15, 16).  Lui Dumnezeu îi pasă atât de mult de noi încât ne cunoaște extrem de bine, și nu doar într-un mod superficial, doar la suprafață. Dumnezeu ne cunoaște în cel mai profund nivel al ființei noastre. Dumnezeu cunoaște bucuriile și durerile noastre. Dumnezeu cunoaște speranțele și visurile noastre. Dumnezeu cunoaște tot ceea ce e bun în noi, dar cunoaște și tot ceea ce e rău în noi. Dumnezeu ne cunoaște atât de mult încât ne cunoaște pe deplin, pe de-a întregul. Și totuși, în ciuda acestei cunoașteri atât de complete, Dumnezeu tot ne-a ales să participăm într-un mod atât de minunat la opera sa de răscumpărare a lumii întregi.

Și căsătoria și viața de căsătorie constă în a cunoaște și în a alege. Căsătoria are loc între două persoane care ajung să se cunoască și care continuă să se cunoască unul pe altul până la cel mai profund nivel al propriei lor ființe. Ajung să cunoască tot ceea ce e bun și ce e rău, unul în celălalt. Tocmai în această cunoaștere a tot ceea ce e bun și rău în două persoane constă și semnificația căsătoriei și a vieții de căsătorie, în alegerea de a împărtăși, unul cu celălalt, o viață întreagă  de lucruri bune dăruite celuilalt dar mai ales de bunătate oferită persoanei iubite. Dumnezeu m-a ales,, Dumnezeu ne-a ales pe fiecare dintre noi, dar mai ales mă cunoaște, și te cunoaște. De aceea, în căsătorie și în viața de căsătorie, soțul și soția se cunosc dar mai ales se aleg reciproc.

În al treilea rând, Dumnezeu este iubire. În momentul în care apostolul Paul ne descrie iubirea în prima sa scrisoare către Corinteni, totodată ni-l descrie pe Dumnezeu însuși. Dumnezeu este răbdător, Dumnezeu este blând, Dumnezeu nu este invidios ori plin de aroganță și nepoliticos…Dumnezeu nu e iritabil sau plin de resentimente, Dumnezeu nu se bucură de răul făcut, ci se bucură de adevăr (1Cor, 13, 4-6).

În viața de căsătorie, mereu vă veți baza unul pe celălalt, sau cel puțin așa ar trebui, iar modul în care putem învăța despre tipul de persoană de care ar trebui să fim nu e doar prin a citi aceste cuvinte ale sfântului apostol Paul pe care el ni le-a transmis prin prima sa scrisoare către Corinteni la capitolul 13,  ci mai ales prin a privi la Dumnezeu și la modul în care Dumnezeu, se referă la noi, ca Tatăl nostru creator și ca Domnul și Mântuitorul nostru. Calitățile lui Dumnezeu care ne aduc atâta bunătate în relațiile noastre sunt acele calități pe care noi trebuie să le dezvoltăm în noi înșine pentru a putea aduce același tip de bunătate și în căsătoria noastră și în viața noastră de căsătorie.

În al patrulea rând, Dumnezeu îi iubește pe oameni. Dumnezeu ne iubește. În Isus, Dumnezeu ne-a iubit atât de mult încât și-a oferit propria viață pentru mântuirea noastră, pentru ca noi să fim bine. Căsătoria presupune și acest tip de iubire între cele două persoane, iubire care nu trebuie să aibă nici o limită, iubire care să dăruiește pe sine pentru binele celuilalt.

________ și _________, în timpul logodnei voastre cu siguranță ați citit multe și ați aflat multe lucruri bune despre căsătorie și despre viața de căsătorie. Desigur toate acestea vă vor prinde foarte bine, vor fi un adevărat avantaj. Sunt multe în lume, dar și mai multe în Dumnezeu, care vă vor ajuta să înțelegeți căsătoria voastră, și cum trebuie să fie căsătoria voastră. Păstrați-vă ochii și credința în Dumnezeu și în cuvântul său, în această călătorie a voastră de a învăța și de a vă construi viața împreună în căsătorie. Amin

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}