22 August – Sf. Fecioară Maria Regină – 4

Is 9,1-6;

Lc 1,26-38

Ne aflăm în octava sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, sau a Înălțării ei cu trupul și cu sufletul la cer. Iar astăzi celebrăm sărbătoarea sfintei Fecioare Maria ca Regină. Dacă stăm să privim înapoi, la aceste opt zile și analizăm triumful Maicii Domnului, triumf marcat de urcarea ei la ceruri și de victoria ei prin strivirea capului diavolului, vedem acum cum ea este încoronată ca regină a cerului și a pământului, fiind pusă astfel mai presus decât îngeri, iar asta fiindcă ea a iubit mai mult decât ei. Dacă stăm un pic să le analizăm vom observa că iubirea Mariei a fost una extrem de mare. Apoi, cuvântul serafim, cuvânt ce reprezintă cel mai mare rang de îngeri, care tradus înseamnă cel care arde, cel care arde de iubire pentru Dumnezeu. Rezultă că Maria l-a iubit pe Dumnezeu mai mult decât îngeri însăși, motiv și pentru care a fost înălțată mai sus și decât aceștia. Serafimi se apleacă în fața Maicii Domnului după cum se apleacă și în fața lui Dumnezeu.

Imagini pentru Queenship of Mary MemorialÎn acest moment, unii dintre noi ar putea întreba, Ce înseamnă mai exact să o numești pe Maria, Regina cerului și a pământului? Ea este acum regină fiindcă ea este cea plină de glorie care domnește peste toate. E adevărat că ea este regină și plină de glorie, însă nu acesta este motivul pentru care Maria a primit acest titlu. Ea este regină pentru simplu fapt că ea este mama Regelui. Și am auzit în textul evangheliei de astăzi că el a primit tronul tatălui său David. Apoi, în prima lectură de la această liturghie am auzit cum profetul Isaia ne-a spus că va fi un copil care se va naște din noi, și că un fiu ni sa dat. Apoi, am auzit despre el că Stăpânirea va fi pe umerii lui, și că întinderea stăpânirii lui şi a păcii să nu aibă sfârșit pe tronul lui David şi, în regatul lui, să-l întărească şi să-l facă stabil. Prin urmare, până acum știm că, Isus este cel care este adevăratul Fiul al lui David, cel care este rege pentru veșnicie. Iar Maria, ca mamă a regelui și ea va deveni și a trebuit să devină regină. Însă nici acesta nu este motivul pentru care celebrăm această sărbătoare.

Iar asta datorită acelor ultime cuvinte de la sfârșitul textului evangheliei de astăzi, adică, Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău. Maria și-a petrecut întreaga viață, iar acum petrece întreaga veșnicie, în slujba copilului ei. Fiindcă ea este mama noastră și că tot ceea ce face ea și tot ceea ce a făcut ea vro dată a fost să slujească, să se arate disponibilă mereu pentru Fiul ei și pentru toți cei care am fost mântuiți de el. Maria se roagă pentru noi înaintea tronului lui Dumnezeu cel atotputernic. Și știm cu toți că oficiul regal, funcția regală e una de slujire, nu e una în care să fii slujit de toți ceilalți. Isus însuși a spus, Am venit în această lume, nu ca să fiu slujit, ci ca să slujesc: și îmi dau viața ca răscumpărare pentru mulți. Maria, care este imitatorul perfect și discipolul lui Isus, a făcut exact la fel. Ea a slujit. Ea nu a căutat să fie slujită, ci a dat, și a dat continuu. Ea este mai întâi o mamă, înainte să fie orice altceva. Iar pentru faptul că este o mamă ea este și regină, este o mamă care mijlocește necontenit pentru copii ei. Ea continuă să ne slujească pe fiecare dintre noi în ceruri prin mijlocirea ei pentru noi înaintea tronului lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care ea este regină.

Dacă stăm să privim totul dintr-o perspectivă istorică, vom observa că în Israelul antic, din timpurile lui Solomon, Fiul lui David, până când s-a încheiat perioada regală a Israelului, mereu a existat o regină mamă, mama regelui care stătea pe un tron chiar lângă rege. Ea era acolo ca cea care era milostivă, care liniștea temperamentul regelui. Regele poate uneori fi mai dur, însă mama lui era chiar lângă el pentru a mijloci în numele oamenilor. Când Bethsheba, mama regelui Solomon, a venit în camera tronului nu ea era cea care se pleca înaintea regelui, ci mai degrabă regele se ridica și se pleca în fața mamei sale și dădea poruncă ca cel de-al doilea tron să fie adus pentru ca ea să stea chiar la dreapta lui, lângă el. Tocmai pe acel tron, cel alăturat regelui, avea să stea mama lui. Până la moartea ei, ea avea să rămână ca Regina mamă a întregului regat.

Tot la fel și cu preasfânta Fecioară Maria. Ea acum stă înaintea tronului lui Dumnezeu. Ea stă lângă tronul fiului său. Iacob și Ioan au cerut ca ei să stea lângă tronul Domnului, însă Isus le-a răspuns că este pentru cei cărora le-a fost pregătit. Iar cel pentru care a fost pregătit e nimeni alta decât mama noastră Maria. Ea e cea care stă la dreapta tronului Fiului ei, ea e cea care mijlocește pentru noi, ea e cea care cere milostivire la Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, pentru ca toți copii ei să fie adunați în jurul ei.

Nu uitați niciodată că mai întâi ea este o mamă, iar unei mame nu îi place nimic altceva decât să îi aibă pe toți copii ei adunați în jurul ei. Ca regină, ea dorește ca noi să fim cu ea, astfel încât, și noi să putem să ne închinăm și să îl glorificăm pe Fiul ei pentru toată veșnicia în jurul tronului lui Dumnezeu, la banchetul veșnic. Acela este locul în care Maria dorește ca să fim cu toți. Acesta este modul în care ea își petrece toată veșnicia, rugându-se pentru noi, slujindu-ne, ajutându-ne pentru ca fiecare dintre noi să ajungă în ceruri unde să putem, împreună cu ea, să îl glorificăm pe veșnicul Dumnezeu. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?