30. Frumoasa regină Estera (cateheză pentru copii)

A fost la un moment dat o fata foarte frumoasă pe nume Estera. Când tatăl și mama ei au murit, vărul Esterei, pe nume Mordecai a luat-o în grija lui. Estera l-a onorat pe vărul ei prin al asculta asemenea unei fiice bune.

Estera a trăit în Persia. Însă Estera nu era o persană. Ea era evreică. Strămoși ei au venit în Persia ca prizonieri de război. În timpul Esterei mulți evrei trăiau în Persia.

Regele Persiei a ținut la un moment dat un mare banchet pentru prinți din toată lumea.

Bărbați au mâncat departe de femei care și ele se aflau la banchet cu regina Vashti. Regele beat a poruncit reginei Vashti să poarte coroana regală și să își arate frumusețea, însă regina a refuzat.

Pentru a arăta că doamnele ar trebui să își onoreze soții. Regele a dat o lege prin care a luat coroana de la Vashti. Iar acum ea nu mai era regină.

Apoi a început o căutare pentru o altă regină. Din toate fetele frumoase din împărăție, regele a ales-o pe Estera ca soție a sa. A pus coroana regească pe capul ei. Estera nu i-a spus însă regelui că ea era evreică fiindcă vărul ei îi spusese să nu o facă.

Vărul Mordecai își petrecea timpul la intrarea în palat pentru a auzi noutăți despre Estera.

Într-o zi, doi slujitori de la palat plănuiau să îl ucidă pe rege. Mordecai a trimis un avertisment care i-a salvat viața regelui. Iar acei doi slujitori au fost spânzurați, iar numele lui Mordecai a fost scris în arhivele regale.

Al doilea în comandă după rege a fost un om pe nume Haman. Cu toți se închinau când Haman trecea prin fața lor. Cu toți, cu excepția unui singur om. Evreu fiind, Mordecai se închina numai Dumnezeului cel Viu.

Haman îl ura pe Mordecai atât de mult încât a decis să îi ucidă pe el și pe toți evrei din Persia. Cât de îngrozitor! Vicleanul Haman l-a păcălit pe rege să semneze legea prin care la un anumit timp, fiecare evreu din împărăție avea să fie ucis.

Era o lege teribilă. Atât evrei cât și Persanii jeleau. Însă, nu uitați că Dumnezeu e cel care a făcut-o pe Estera regină. Iar ea era o evreică. Avea ea să păstreze acest secret față de rege? Sau avea să își riște viața pentru a încerca să își salveze poporul?

Dumnezeu i-a dat Esterei o idee genială. Ea l-a invitat pe rege și pe Haman la banchet. Acolo regele a promis că va face tot ceea ce va cere ea. Lasă-l pe rege și Haman să vină la banchet…mâine. A răspuns Estera. Acolo ea îi va spune regelui ceea ce dorea de la el.

Între timp, Haman a pregătit o spânzurătoare mare pentru Mordecai.

În acea noapte regele nu a putut dormi. Citind arhivele regale a văzut că Mordecai nu fusese niciodată recompensat pentru că i-a salvat viața. În dimineața următoare, regele l-a întrebat pe Haman, Ce ar trebui să facă regele pentru omul pe care dorește să îl onoreze? Haman era încântat fiindcă credea că regele se referea la el.

Haman venise de fapt să îi ceară regelui permisiunea de a-l spânzura pe Mordecai. Locul era deja pregătit și își aștepta victima. Entuziasmat, Haman și-a înaintat sugestia, Îmbrăcați omul cu haine regești și cu coroană.

Puneți-l pe calul regelui. Ordonati unui prinț să conducă omul prin cetate pentru a fi văzut de către toți. Mergeți și faceți aceasta pentru evreul Mordecai, a poruncit regele lui Haman.

Cum credeți că s-a simțit Haman când a realizat că Mordecai avea să fie cel plimbat prin oraș cu haine regești și cu coroană? A început să îl urască și mai mult pe Mordecai. Doar așteaptă, Haman poate credea că Mordecai avea să moară imediat oricum. Curând va muri, împreună cu tot neamul lui evreiesc.

Mai târziu, în acea zi, Haman și regele au ajuns la banchetul reginei Estera. Care este cererea ta? A întrebat-o regele. El nu uitase de ceea ce îi promisese. Arătând spre Haman, regina Estera i-a spus regelui despre toate vicleniile pe care Haman le plănuise. Spânzurați-l! a spus regele.

Apoi regele a dat o altă lege prin care a permis evreilor să se apere în acea zi fatidică. Astfel ei au fost salvați. Mordecai a devenit al doilea în comandă, după rege și toți evrei s-au bucurat și și-au dat daruri unul altuia. Până și în ziua de astăzi, evrei își amintesc de modul în care Dumnezeu i-a salvat prin frumoasa regină Estera.

Sfârșit

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}