Cateheză pentru copii – Duminica a 7-a a Paștelui (C) – Popularitatea

Introducere

Bun venit tuturor la o nouă cateheză! Cu cât creștem mai mari cu atât observăm că ușor, ușor începem să fim tot mai influențați de presiunea și de dorința de a fi tot mai populari, în rândul colegilor de clasă, în școală poate chiar și în sat și tot așa. Însă astăzi vom învăța împreună faptul că, deși această etapă e una naturală în creșterea voastră, noi, ca și creștini mereu va trebui să prețuim mai mult valoarea prieteniei cu Dumnezeu decât aceea de a fi popular în ochii lumii.

 

Activitate scurtă

 

Obiectiv

Conștientizarea scopului popularității și a efectelor ei.

 

Materiale

  • Nici unul

 

Instrucțiuni

Întrebații pe copii:

Care sunt acele lucruri pe care voi sau tineri le fac pentru a fi populari printre colegi sau prieteni lor?

R: poartă anumite haine, imită un anumit comportament, și vorbesc într-un mod particular.

De ce doresc oameni să fie populari?

R: Acceptați toate motivele raționale ca fiind bune.

 

Evanghelia

 

Foarte mulți copii și tineri, ba chiar și adulți, fac multe lucruri doar pentru a se face mult mai populari în rândul celor din jurul lor. Mare parte dintre ei fac asta fiindcă ei doresc să fie plăcuți și acceptați de o mulțime de oameni. Însă în textul evangheliei de astăzi (Duminica a 7-a a Paștelui (C) – 29 mai 2022), vom vedea cum Isus se roagă pentru discipoli lui. Vom observa că nu se roagă ca oameni să îi placă, ci se roagă pentru ceva mult mai important. În continuare vă invit să ascultăm cu atenție pentru a vedea dacă putem să identificăm ceea ce Isus a cerut de la Dumnezeu pentru discipoli săi. Rog ca unul dintre voi să citească textul evangheliei:

În zilele acelea, ridicându-se, Maria s-a dus în grabă către ţinutul muntos, într-o cetate a lui Iuda. 40 A intrat în casa lui Zaharia şi a salutat-o pe Elisabeta. 41 Când a auzit Elisabeta salutul Mariei, a tresăltat copilul în sânul ei, iar Elisabeta a fost umplută de Duhul Sfânt 42 şi a strigat cu glas puternic: „Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul sânului tău! 43 Şi de unde îmi este dată mie aceasta, ca să vină mama Domnului meu la mine? 44 Iată, când a ajuns glasul salutului tău la urechile mele, a tresăltat de bucurie copilul în sânul meu! 45 Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!” 46 Maria a spus: „Sufletul meu îl preamăreşte pe Domnul 47 şi duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu, 48 căci a privit la smerenia slujitoarei sale. Iată, de acum toate popoarele mă vor numi fericită, 49 căci mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic şi numele lui e sfânt! 50 Milostivirea lui rămâne din neam în neam peste cei ce se tem de el. 51 A arătat puterea braţului său: i-a risipit pe cei mândri în cugetul inimii lor. 52 I-a dat jos de pe tron pe cei puternici şi i-a înălţat pe cei smeriţi; 53 pe cei flămânzi i-a copleşit cu bunuri, iar pe cei bogaţi i-a lăsat cu mâinile goale. 54 L-a sprijinit pe Israel, slujitorul său, amintindu-şi de îndurarea sa, 55 după cum a promis părinţilor noştri, lui Abraham şi urmaşilor lui în veci”. 56 Maria a rămas cu ea cam trei luni, apoi s-a întors la casa ei.

 

Discuții asupra evangheliei

Pentru ce se roagă Isus în această rugăciune?

R: Ca discipoli lui să fie una.

 

Ce crede Isus că e mai important decât de a fi popular în ochii lumii?

R: Unitatea lor reciprocă și cu Dumnezeu.

 

Concluzie

 

Uneori ne confruntăm cu o alegere: prima e aceea de a ne face cunoscuți și acceptați de ceilalți și a doua de a fi cunoscuți ca fiind drepți în ochii lui Dumnezeu. Ori de câte ori ne confruntăm cu această alegere, ne putem ruga la Isus pentru a ne ajuta să alegem ceea ce ne ține uniți cu Dumnezeu și cu comunitatea discipolilor, cu Biserica.

 

Rugăciunea de încheiere

 

În încheiere vă invit să ne rugăm împreună ca bunul Dumnezeu să continue să ne apere de toate lucrurile care ne îndepărtează de Dumnezeu și de Biserica sa. Să spunem împreună: Tatăl Nostru,….

 

Ateliere și jocuri

 

  1. AtelierSfântă Fecioară Marie, roagă-te pentru noi

Obiectiv

Experimentarea puterii de rugăciune pentru cei din jurul nostru ca ajutor împotriva ispitei de a fi tot mai populari în fața lumii.

 

Scopul

Copii vor fi capabili să explice faptul că Maria mijlocește și se roagă pentru fiecare dintre noi.

 

Materiale

  • Nici unul

 

Instrucțiuni

  • Adunați copii într-un cerc de rugăciune.
  • Spuneți-le că Maria mijlocește și se roagă pentru noi, mai ales acum când suntem pe drumul de a ne desăvârși vocația care ne-a fost oferită de Dumnezeu.
  • Amintiți-le copiilor că noi cerem ajutorul Maria pentru fiecare dintre noi prin a ne ruga Bucură-te Marie împreună.
  • Apoi invitați fiecare copil să se roage pentru cei din jur într-un mod deosebit prin recitarea unui singur Bucură-te Marie, pentru fiecare persoană din cercul de rugăciune.
  • Explicați-le copiilor că de fiecare dată când rugăciunea este rostită, numele unui copil va fi inserat în rugăciune în modul următor, Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru (introduceți numele copilului aici) acum şi în ceasul morţii (sale sau ei). Amin.
  • Înainte de a începe să vă rugați, decideți cu copii ordinea în care ei vor rosti rugăciunile.
  • Rugați-vă cu copii!
  • Încheiați prin a încuraja copii să se folosească de această rugăciune în acest mod ori de câte ori cer ajutorul Mariei pentru cei din jur.

 

Durată: 15 minute

 

  1. JocAtelierul

Obiectiv

Munca în echipă

 

Materiale

  • Nici unul

 

Instrucțiuni

  • Fiecare echipă are sarcina de a mima construcția unui obiect: diverșii jucători își împart rolurile și fazele de lucru.
  • Jucătorii se împart în două echipe.
  • Animatorul numește în secret fiecărei echipe un obiect căruia să îi mimeze construirea.
  • Jucătorii discută între ei și își împart operațiunile de mimat pentru a produce obiectul.
    • Pentru a prepara o pizza, de exemplu, un jucător pune faina, altul taie brânza, unul întinde aluatul, unul o așază și ultimul o coace.
  • Fiecare echipă încearcă să ghicească care este obiectul lucrat de adversari; animatorul dă punctajul în funcție de calitatea reconstituirii.
  • Câștigă echipa care mimează cel mai bine operațiunea cerută de animator.

 

Durată: 20 minute

 

Mulțumesc tuturor pentru participare!
O zi frumoasă în continuare
Cristos a înviat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}