Search
Close this search box.

Duminica a 7-a de peste an (A) – 3

Lev 19,1-2.17-18

1Cor 3,16-23

Mt 5,38-48

Codul lui Hamurabi datat, între ani 1793 și 1750 înainte de Cristos, este un precept al legii răzbunării pe care am auzit-o cu ceva timp în urmă, Ochi pentru ochi» şi «dinte pentru dinte! Care nu a avut ca scop porunca de a face violență ci de a seta anumite limite asupra răzbunării pentru o ofensă primită. Debitorul trebuie să își plătească datoria însă doctorul niciodată nu trebuie să ceară mai mult decât suma care e inclusă. Plata pentru gresiile unuia trebuia să fie aceiași măsură, nici mai mult, nici mai puțin. Cu alte cuvinte, înainte de Isus Cristos acest precept era o lege a milostivirii. De exemplu, dacă unul din prieteni tăi te lovea și îți scotea un dinte, tu puteai să te răzbuni prin ai scoate și lui un dinte. Dacă cineva te lovea peste cap și îți scotea un ochi, tu puteai să i-o întorci cu aceiași monedă, însă nu mai mult decât atât.

Însă lui Isus nu îi place această lege veche. El ne prezintă o adevărată provocare,  iubiţi-i pe duşmanii voştri şi rugaţi-vă pentru cei care vă persecută, De ce? Fiindcă creștini sunt așteptați să facă mai mult decât restul. După cum spunea și un episcop pe nume Jose Manguiran al diecezei de Dipolog în această privință, că

A-i iubi pe cei care îi cunoști ca și prieteni nu reprezintă nimic extra.

A da celor care îți dau și ei ție, la rândul lor nu reprezintă nimic mai mult.

A munci fiindcă ești plătit nu înseamnă că mergi dincolo.

A da doar pentru a primi în schimb sub formă de onoare, laudă, promovări nu e nimic extra.

Toate acestea, prieteniile, salarul, onoarea, lauda, promovarea, sunt tranzacții umane normale, principale,

pe care până și păgâni sau necreștini și oameni răi le fac.

Indiferent că ne place sau nu, și după propriile experiențe, tuturor ne place să întoarcem răului cu rău. Ne place o legătură de cauciuc, pe care să o întindem cât de tare iar odată ce a plesnit să se restrângă singură. Parcă Ghandi a fost cel care a spus că dacă scoatem un ochi pentru un ochi, un dinte pentru un dinte, atunci lumea ar fi plină cu orbi și cu oameni fără dinți. În opera shakespeariană, Neguțătorul din Veneția, aflăm că unui cămătar evreu i sa permis să taie o bucată trupul lui Antonio care nu reușise să îi dea bani înapoi la timp. Dacă așa am face cu toți ce ar ieși din noi? Am fi niște oase ambulante. Însă învățătorul divin ne spune că noi va trebui să întoarcem răului cu bine.

După cum spusese și o mamă unui preot care tocmai ce terminase de celebrat prima lui sfântă Liturghie,  Părinte, am întârziat la sfânta Liturghie fiindcă în drumul nostru spre biserică, am fost prinși într-un jaf la drumul mare. Noi eram șase iar hoți erau cinci, toți țineau în mâini cuțite mari. Exprimându-și îngrijorarea, preotul a întrebat-o apoi pe acea femei, Ești bine acum? Ce pot face acum pentru a te ajuta? Mai ai bani pentru drumul de întoarcere acasă? Iar acea mamă i-a răspuns că Încă tremurăm un pic însă suntem bine, părinte. Tot am reușit să ascund niște bani pentru binele nostru. Însă aș dori să fac o cerere. Am fost atinsă de meditația ținută asupra evangheliei pe care ați citit-o, despre un om care a fost jefuit, și despre un samaritean bun care i-a venit în ajutor. Dacă dorești cu adevărat să fii de ajutor, atunci roagă-te pentru tânărul care ne va reține de la următoarea ta sfântă Liturghie.

Preotul a rămas șocat fiindcă el se ruga mereu pentru oameni buni și iubitori, pentru persoane viclene, dar niciodată în viața sa ca preot nu se rugase pentru hoți, tâlhari, fiindcă el însuși fusese victimă la un moment dat. Dacă el nu se ruga pentru ei, atunci cine o va face?

Aceasta e realitatea comportamentului uman. După cum spusesem adineaori, că nouă ne place să întoarcem răului cu rău, însă învățătorul nostru divin ne sfătuiește să întoarcem cu bine oricărui rău primit.

Tot ceea ce a spus Isus reprezintă o adevărată provocare pentru noi.  Însă de ce trebuie să ne iubim dușmani și de ce nu putem să îi urăm? Iar asta fiindcă, în primul și cel mai important rând, după cum spusese și acel episcop că e extra și mai mult, să iubim pe cei care sunt de neiubit, să dăruim celor care nu dau în schimb, să slujim celor care nu slujesc la rândul lor și să iertăm dușmani noștri.

Și în al doilea rând, fiindcă am fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, indiferent că unii sunt buni sau răi, vocația noastră ca și ființe umane e de a ne asemăna tot mai mult cu Tatăl nostru din ceruri. Noi iubim omul nu doar pentru faptul că avem aceiași natură sau că avem aceiași structură osoasă, schelet și formă a trupului ci și pentru faptul că toți bărbați și femeile, fără excepții au fost răscumpărați de sângele lui Cristos de pe cruce.

Și voi încheia cu ceea ce a spus Isus astăzi,  iubiţi-i pe duşmanii voştri şi rugaţi-vă pentru cei care vă persecută. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?