14 mai – Sf. Matia, ap. – 3

 In 15,9-17

Matia, pe care îl comemorăm astăzi, este menționat o singură dată în Noul Testament, în acel pasaj scurt din Faptele Apostolilor, care descrie evenimentul în care el a fost ales ca și apostol.

Trecuse mai mult de 40 de zile de la acel eveniment crunt al săptămânii sfinte. Cei unsprezece, fără îndoială erau încă uimiți de tot ceea ce se petrecuse. Domnul înviase după cum spusese, Domnul înviat le-a apărut de mai multe ori. Domnul se urcase la ceruri și a promis că Duhul Sfânt va coborî asupra lor.

Cei unsprezece au decis că a sosit momentul să pună pe altcineva în locul lui Iuda. Așa că Matia a devenit primul apostol ales după moartea Domnului crucificat. Un autor spusese la un moment dat că moartea lui Iuda trebuia îndepărtată de vița cea vie a lui Cristos, și că Matia trebuia să fie numit în locul lui. Ceea ce Iuda irosise a fost acum încredințat lui Matias, ceea ce Iuda trebuia să îndeplinească a fost acum completat de Matia. El avea să fie cel care a ascultat de poruncile Domnului și a rămas în iubirea lui.

Reflectând la aceste evenimente, papa Benedict a scris că El a fost înscris printre cei unsprezece apostoli. Nu știm nimic altceva de el, decât că a fost martor la toate evenimentele pământești ale lui Isus, rămânând credincios față de el până la final. Măreței sale fidelități i sa adăugat chemarea divină de a-i lua locul lui Iuda, compensând parcă pentru trădarea acestuia. Tragem din aceasta o lecție importantă, că nu există loc pentru creștini nevrednici sau trădători în Biserică, și că ține de fiecare dintre noi să devenim și să fim contrabalanțe ale răului făcut de ei, cu mărturia noastră clară că Isus Cristos este Domnul și Mântuitorul nostru.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}