Sâmbătă din săptămâna a 13-a de peste an – 3

Mt 9,14-17

O doamnă a cumpărat o pereche de papuci nu fiindcă i se potriveau ci fiindcă erau frumoși. Cu toate că se bucura de frumusețea pantofilor ea s-a lăudat prietenilor ei, iar din această cauză a suferit răni, totul din cauza capriciozității ei. Auzind plânsetele ei, fratele ei i-a spus, Din cauza laudei tale acum suferi. Un sens de suferință inutilă. Însă cât privește scopul profund al postului și abstinenței, un credincios i-a adresat unui preot următoarele întrebări, Intenționează Biserica să promoveze suferința în practicarea postului și a abstinenței? Vor fi înțelese aceste practici ale postului și abstinenței ca un tip coercitiv obligatoriu doar pentru faptul că ele sunt văzute ca tradiții importante? Dacă da, atunci care mai este sensul vieții când acea viață e plină de restricții? Aceste întrebări sunt destul de greu de răspuns într-o formă umană.

Dumnezeu, prin profetul Amos, ne transmite mesajul că viața trebuie să fie celebrată. Imaginea reconstruirii ruinelor, abundența sucului de struguri, viei, și fructelor ce nu vor mai fi aruncate din nou, toate aceste imagini ale unei vieți abundente a harului lui Dumnezeu sunt cele care trebuie să ne bucure.

Însă trecând dincolo de bunurile materiale, Isus în evanghelie, scoate în evidență că el este motivul celebrării vieții. Postul și abstinența își pot găsi semnificația în Isus. Necesitatea lor este cerută de dorința de a-l experimenta pe Isus ca Dumnezeu cel viu. Cu alte cuvinte, Isus este vinul cel nou care dă un sens nou vieții pentru ca acea viață să fie celebrată cu bucurie. Burdufurile reprezintă toți credincioși și practicile tradiționale. Ca vin nou, Isus cheamă la reînnoire și schimbare, el ne cheamă să ne întoarcem de la căile noastre păcătoase, de la a fi burdufuri vechi la altele noi.

Postul și abstinența au scopul de a înlătura dorințele excesive ale plăcerilor lumești și să creeze sete și foame pentru valorile mai mari ce pot fi găsite în persoana și învățăturile lui Isus. Făcând astfel, Isus, vinul cel nou, este păstrat în credincios, burduful nou, care la rândul lui este ferit de distrugere. O viață liberă de păcat este cu adevărat o chemare la celebrare.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2020/06/header-final-2.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}