Duminica a 24-a de peste an (A) – 4

Sir 27,33-28,9

Rom 14,7-9

Mt 18,21-35

Îmi amintesc de o poveste amuzantă despre un chinez convertit la religia creștină. Pe când era învățat rugăciunea Tatăl Nostru, catehetul spunea, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum şi noi iertăm greșiților noștri.

Auzind ultima parte, chinezul a obiectat, Nu mai vreau asta!

De ce? L-a întrebat catehetul. Chinezul i-a răspuns că Dacă îi iert pe cei care îmi sunt datori atunci afacerea mea va da faliment!

Apoi, faimoasele și nemuritoarele cuvinte ale lui Alexander Pope ne amintesc și ele de textul evangheliei de astăzi, adică Să greșești e uman, să ierți e divin. De fiecare dată când îi iertăm pe cei care ne-au greșit, noi lăsăm viața divină să triumfe asupra răului. Nu există nici un test mai mare al unui creștin autentic decât disponibilitatea de a-i ierta pe ceilalți.

A ierta pe cineva care ne-a greșit sau care a provocat unele daune aparent ireparabile în viețile noastre pare a fi o sarcină destul de dificilă. De exemplu, cum îl putem ierta pe cineva care ne-a răpit persoana iubită? Cum putem ierta pe cineva care tot continuă să ne bârfească, un soț infidel sau un oficial guvernamental care a jefuit statul de sume imense?

În textul evangheliei de astăzi am văzut cum Petru l-a întrebat pe Isus cât de des trebuie să iertăm, de șapte ori? Isus i-a răspuns, Nu îți spun de șapte ori, ci de șaptezeci de ori șapte… (v.22).

După care Isus continuă cu propria sa poveste despre iertare ce implică un slujitor nerecunoscător. Învățătura rabinică curentă era aceea că un om trebuie să își ierte fratele numai de trei ori. Pentru a dovedi aceasta, rabinul Jose ben Hanina spusese că cel care imploră iertarea de la aproapele lui nu trebuie să facă aceasta mai mult de trei ori. Rabinul Jose ben Jehuda adăugase și el că dacă un om comite vreo greșeală împotriva ta odată, atunci va trebui să îl ierți, dacă comite greșeala a doua oară atunci va trebui să îl ierți, dacă comite greșeala a treia oară atunci va trebui să îl ierți, dacă comite greșeala a patra oară atunci nu îl mai ierta deloc. O altă dovadă în această privință o găsim până și în Vechiul Testament în cartea profetului Amos (1,3.6.9.11.13; 2,1.4.6) în care găsim o serie de condamnări asupra diverselor națiuni pentru trei transgresiuni și pentru a patra. Din aceasta reiese deducerea că iertarea lui Dumnezeu se extinde la trei ofense și că el vizitează păcătosul cu pedeapsă mare la a patra greșeală. Ceea ce se dorea să se evite era faptul că un om nu trebuia să se creadă sau să fie mai milostiv decât Dumnezeu, așa că iertarea era limitată la doar trei dăți.

Sfântul Petru cu siguranță a dorit să fie și mai milostiv în generozitate extinzând acest număr la șapte. Însă Isus i-a spus, Nu-ţi spun până la şapte ori, ci până la şaptezeci de ori şapte (v.22).

De câte ori trebuie să iertăm, de șapte ori? A adresa o astfel de întrebare e ca și cum ai întreba cât de des e necesar să respir aer curat sau să beau apă curată, de șapte ori? Exemplu acesta e mult prea simplu, însă murim și ne îmbolnăvim când nu respirăm aer curat sau când bem apă necurată. Nu avem cum să trăim prea mult într-un mediu înconjurător extrem de poluat, nu avem cum să respirăm bine fără aer curat. Însă poluarea nu are loc doar pentru faptul că copacii încep să dispară tot mai mult sau că avem gunoaie și gropi de gunoaie mai la tot pasul sau din cauza fabricilor iresponsabile însă poluarea e asemănătoare cu iertarea. Când suntem nervoși pe cineva, nu avem cum să respirăm bine. Inimile noastre încep să bată repede fiindcă nu are cantitatea corectă și calitatea necesară de aer. Ranchiuna și boala ne vor sufoca într-un final.

Trebuie să bem apă curată și să respirăm aer curat. Nu avem cum să așteptăm să rămânem sănătoși dacă bem apă contaminată sau respirăm aer poluat. Cânt suntem plini de animozități și de antipatii, e asemenea momentului în care bem apă murdară.

Studiile recente au descoperit că mulți bolnavi de cancer au avut un resentiment profund. Un mare doctor din New York, după cum afirmase Norman Vincent Peal, un fost ministru și autor american cunoscut pentru munca sa în popularizarea conceptului de gândire pozitivă, a spus că 70% din pacienți săi au dezvăluit că au avut resentimente puternice în trecutul lor. Resentimentele și boala îi vor ajuta pe oameni să se îmbolnăvească. Iertarea va face mult mai mult în ceea ce privește vindecarea lor decât multe alte pastile, a spus acest doctor. Chiar și mulți dintre noi, zi de zi mor de ciudă, din cauza acestei urii prelungite față de altă persoană,

De ce va trebui să iertăm mereu? Conform lui Louise Hay în cartea ei intitulată Îți poți vindeca viața, a spus că Toate bolile provin dintr-o stare de ne-iertare. Indiferent că suntem bolnavi, va trebui să căutăm în inimile noastre pentru a vedea pe cine trebuie să iertăm… Iertarea înseamnă să renunți, să lași baltă. Nu are nimic de-a face cu comportamentul de tolerare. Ci presupune să lași absolut totul baltă. Nu trebuie să știm cum să iertăm. Tot ceea ce avem nevoie e să fim dispuși să iertăm. Dumnezeu va avea grijă de aceasta.

Isus Cristos a răspuns la aceasta cu o parabolă prin care ne-a spus că dacă dorim să primim milostivirea lui Dumnezeu după ce vom muri atunci va trebui să arătăm milostivire celor care ne-au greșit acum când încă suntem în viață. Conform un preot iezuit, e dificil să fii ars necontenit în iad. Ca să fii iertat trebuie mai tu să ierți. Va trebui să iertăm, în primul rând, că am fost iertați de Dumnezeu. Cristos a murit pentru noi. Doi, fiindcă dacă nu, nici noi nu vom fi iertați (v.35). Dacă suntem duri cu ceilalți și Dumnezeu va fi dur cu noi. Trei, fiindcă noi nu deținem nimic, ci noi aparținem lui Dumnezeu. Și în ultimul rând, Cristos ne-a dat un exemplu. El a iertat-o pe Maria Magdalena, femeia adulteră, paraliticul din Cafarnaum, omul bolnav de pe targă, tâlharul care atârna lângă el pe cruce și mulți, mulți alți. Ba chiar și-a iertat și călăii.

Să nu uităm niciodată aceasta, că Cristos ne invită să trăim trilogia iubirii: iubirea față de noi înșine, iubire față de aproapele ca pe noi înșine și iubirea față de Dumnezeu care ne iubește atât de mult și că iertarea este elementul esențial ce ține unită această trilogie a iubirii. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}