24 noiembrie – Ss. Martiri din Vietnam – 3

Mt 10,17-22

În ziua de 19 iunie 1988, sfântul papă Ioan Paul al II-lea a canonizat un grup de 117 martiri care muriseră pentru credința catolică în Vietnam de-a lungul secolului 19. Membri ai acestui grup include și 8 episcopi, 50 de preoți și 59 de laici catolici.

Persecuția creștină din Vietnam nu a fost limitată doar la secolul 19, ci a existat încă din momentul în care credința creștină a fost adusă pentru prima oară în Vietnam de către călugări iezuiți  în 1600. Unul dintre regi vietnamezi a văzut creștinismul ca o amenințare la domnia lui, așa ca a interzis accesul tuturor misionarilor străini și a încercat pe cât a putut să-i facă pe vietnamezi să își renege credința prin a călca pe crucifix.

Numai în secolul 19, între 100 000 și 300 000 de catolici din Vietnam au fost supuși unor greutăți imense, mulți dintre ei au fost uciși, inclusiv misionari străini din Franța și Spania. În 1862, ultimi martiri uciși a fost un grup de 17 laici, unul dintre ei având doar nouă ani.

Sfântul Andrei Dung-Lac a fost un preot diecezan băștinaș. El provenea dintr-o familie săracă ne-creștină și a fost educat de un catehet laic creștin. Apoi a lucrat în misiuni alături de preoți misionari francezi. A fost închis și în repetate rânduri a fost torturat, totul s-a petrecut în timpul persecuției lui Minh-Meng, împăratul Vietnamului între 1820 și 1840 care era faimos pentru persecuțiile sale împotriva creștinilor.

După cum spusese și sfântul părinte papa Ioan Paul al II-lea în timpul predicii sale de la sfânta Liturghie de canonizare că sângele martirilor este cu adevărat sămânța bisericii.  Acolo unde creștini se luptă să rămână fideli, unde jertfele sunt făcute spre răspândirea evangheliei, acelea sunt locurile în care creștinismul înflorește, unde sufletele sunt aduse la Cristos.

Persecuția creștinilor din secolul 19 din Vietnam a fost printre cele mai teribile din lunga istorie a martirilor creștini. Și totuși, Biserica din Vietnam astăzi este mai vie și mai viguroasă și mai binecuvântată cu episcopi mai puternici și mai credincioși, călugări dedicați, și persoane laice foarte curajoase și angajate. Cu toate acestea, am citi că persecuțiile creștinilor se ridică din nou destul de urât în Vietnam, mai ales a catolicilor care se opun partidului comunist de acolo.

Acum când ne apropiem de sfârșitul unui nou an liturgic Bisericesc și ne pregătim tot mai mult pentru celebrarea Adventului, suntem provocați de această mărturie a martirilor. Martiri sunt cei care sunt cu adevărat pregătiți pentru venirea lui Cristos. Ei și-au pregătit deja sufletele cu virtute, și au avut și au o credință adevărată și profundă în Dumnezeu.

Cu toate că poate nu vom fi și noi chemați de Dumnezeu să dăm mărturie pentru el prin martiriu, el tot încearcă să ne facă sufletele să fie tot mai mult asemenea sufletelor lor. Credincioși și fideli în mijlocul încercărilor acestei vieți dar mai ales de a face din viețile noastre o jertfă plăcută lui Cristos. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2020/06/header-final-2.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}