Vineri din săptămâna a 34-a de peste an – 3

Lc 21, 29-33

Parabola smochinului

Din parabola smochinului din textul evangheliei de astăzi putem învăța trei tipuri de prezențe ale împărăției lui Dumnezeu, adică:

Prima e aceea că împărăția lui Dumnezeu e deja în mijlocul nostru. Împărăția nu e ceva departe de noi ci este în mijlocul nostru (Lc 17,21). Când ne rugăm bine, dăm dovadă de caritate, vorbim de bine pe ceilalți, atunci împărăția este prezentă în mijlocul nostru. Împărăția este foarte prezentă indiferent că valorile evangheliei sunt trăite, însă ea nu va fi pe deplin realizată până când nu va veni sfârșitul, când toți și toate vor fi adunate în el, când toți vor împlini porunca lui Dumnezeu de a aduce roade pentru ca astfel cu toți să câștigăm prietenia sa. Iar asta fiindcă Dumnezeu dorește ca noi să creștem, să lucrăm pentru el, să căutăm iubirea sa în rugăciune. Dumnezeu ne mai cheamă să trăim viața în toată plinătatea ei și să ducem bătăliile ei fără panică și fără să ne pierdem speranța sau să adoptăm vreo atitudine pesimistă. De fapt unii dintre noi deja au parte de perioade dificile și de încercări ale vieții. Cum poți trece prin aceste timpuri dificile și încercări ale vieții? Un episcop, într-una din cărțile sale intitulată Iubește ca Isus, ne-a vorbit despre trei recomandări pe care Dumnezeu le dorește de la noi în acele momente dificile din viața noastră. Și spunea:

Unu, înfruntă-le. Momentele dificile vor fi mereu în fața noastră dacă noi le negăm și fugim de ele, de aceea trebuie să ne confruntăm cu aceste momente dificile. Negarea și fuga de ele nu ne va ajuta cu nimic.

Doi, amintiți-vă de momentele victorioase din trecut. Dumnezeu ne oferă darul de a ne reaminti de aceea și trebuie să ne reamintim acele mici victorii, succese și reușite din trecut. Iar asta fiindcă acele victorii din trecut ne vor oferi curajul de a merge mai departe la momentul prezent.

Trei, ai încredere în Domnul. Antidotul fricii nu este curajul ci încrederea. Când ni se va face frică când ne vom afla deja în mijlocul acelor momente dificile, să nu uităm că a ne face curaj nu e de ajuns ci trebuie să ne și încredem în el. Nu trebuie să depindem doar de noi înșine ci va trebui să ne încredem și în el.

A doua e aceea că venirea împărăției lui Dumnezeu inaugurează o nouă prezență în lume, o prezență în duh și adevăr. Vedem voința lui Dumnezeu și cum lucrează ea în circumstanțele vieții noastre zilnice datorită credinței noastre. Fără credință, viața noastră este lipsită de sens și de mesaj. La noi în zonă, unde avem parte de patru anotimpuri diferite în an, schimbarea treptată a climatului, și altele asemenea, toate sunt indicatori a faptului că vara nu e chiar atât de departe. Toate acestea necesită și o atenție sporită la semne și la a ști ceea ce înseamnă ele. Lucrarea lui Dumnezeu în lume și în viețile noastre este cam la fel. Noi nu îl vom vedea pe Dumnezeu ci semnele prezenței sale sunt de neconfundat.

A treia e aceea că prezența lui Cristos și cuvintele sale sunt cea mai mare siguranță în viață. Tot ceea ce deținem și  avem în această lume, vor dispărea într-o bună zi, precum, familia, casa, sănătatea, libertatea de mișcare, motivele și altele asemenea. Cerul și pământul vor trece. Însă cuvintele lui, promisiunile și iubirea nu vor trece și vor continua să trăiască în noi. Ele sunt fundația celei mai mari siguranțe în viață. Discipoli care trăiesc după ele nu vor fi lăsați niciodată să aștepte sau să se tulbure.

În încheiere vă invit să îl iubim tot mai mult pe Dumnezeu și împărăția sa, să facem ceva concret pentru răspândirea cunoștințelor noastre despre el. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2020/06/header-final-2.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}