29 decembrie – A 5-a zi din octava Crăciunului – 4

Lc 2,22-35

Prezentarea la templu

Pasajul evangheliei de astăzi ne-a vorbit despre prezentarea la templu a Domnului nostru, evanghelie pe care o auzim și în ziua de 2 februarie, de sărbătoarea Prezentării la Templu a Domnului. Însă astăzi aș dori să vă invit să reflectăm asupra a două lucruri pe care le vom auzi în evanghelie.

Primul e că evanghelistul Luca a menționat de câteva ori, Legea. Preasfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif au făcut totul conform legii. De exemplu, fecioara Maria s-a supus cu umilință ritului de purificare de 40 de zile după ce a dat naștere fiului ei Isus, chiar dacă ea nu avea nevoie. La oferit pe singurul ei fiu lui Dumnezeu chiar dacă nu era nevoie ca Fiul lui Dumnezeu să fie prezentat și oferit lui Dumnezeu. Însă ea s-a supus legii cu ascultare și supunere.

Această lege a fost dată de Moise evreilor prin care hotăra ca după nașterea unui copil, femeia trebuie să continue, timp de 40 de zile, să rămână într-o stare de necurăție și să nu apară deloc în public. Iar aceste zile se dublau dacă copilul era o fată. La sfârșitul celor 40 de zile, mama ducea la templu un miel sau o pereche de porumbei sau de turturele, ca ofrandă adusă lui Dumnezeu. Acestea erau oferite lui Dumnezeu de către preot pentru a curăța impuritatea ei legală și pentru a o reinstitui la privilegiile ei de dinainte. Un porumbel era cerut pentru toate ofrandele aduse, precum cele pentru păcat, indiferent că erai bogat sau sărac; însă cheltuiala unui miel era mult prea mare pentru oameni săraci, de aceea li se permitea să îi înlocuiască cu un al doilea porumbel. Acesta a fost și cazul sfintei Familii, după cum ne spune sfânta Scriptură.

Legea cerea ca primul fiu născut să fie oferit lui Dumnezeu. După prezentarea copilului, acesta trebuia răscumpărat cu o anumită sumă de bani și cu o jertfă anume făcută cu această ocazie. Maria s-a supus și a respectat îndeaproape toate aceste legi. Ea a ascultat nu doar legea în punctele ei cele mai esențiale, ci a respectat fiecare literă a ei.

Un lucru e clar că noi suntem diferiți de sfântul Iosif și de preasfânta Fecioară Maria iar asta fiindcă ei au respectat toate detaliile legii pe când noi suntem ispitiți să evităm legile. Dacă săvârșim încălcări inutile ale legii, imediat începem să ne și scuzăm sau să argumentăm dacă să urmăm legea sau nu. De aceea ar trebui să ne lăsăm inspirați de exemplul pe care ni l-a arătat astăzi sfânta Familie, chiar dacă ei nu trebuiau să urmeze legea însă ei tot au făcut-o și nu oricum ci din toată inima. Tot ceea ce îmi doresc e să facem și noi la fel.

Al doilea lucru e ceea ce a spus Simeon fecioarei Maria, că Isus este un semn al contradicției. Isus este un semn al contradicției și își cheamă discipoli să fie și ei semne ale contradicției. Un lucru nespus de adevărat pentru noi astăzi. Cu fiecare zi care trece credința creștină pare a fi tot mai contrară căilor acestei lumii, cultul vieții versus cultul morții, adevăratele valori ale familiei versus individualismul hedonist, relativismul versus adevărul ce ne va face liberi. Al urma pe Cristos sau a trăi ca adevărați creștini devine din ce în ce mai puțin popular. Urmarea lui Cristos va fi și cauza singurătății noastre printre ceilalți. Sabia va străpunge și inimile noastre când va sosi momentul, ne va revela ce se află cu adevărat în inimile noastre.

Dacă decidem să îl urmăm cu fidelitate atunci va trebui ca decizia noastră să fie una clară, dacă suntem cu sau împotriva lui Cristos. Nu există o cale de mijloc.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}