Vinerea Sfântă (Patima şi moartea Domnului) – 5

Is 52,13-53,12
Evr 4,14-16;5,7-9
In 18,1-19,42

Cred că e drept să spun că nu avem cum să ne imaginăm cât de mult a suferit Isus pentru noi. Un ajutor în înțelegerea patimii lui Isus și asupra a ceea ce a făcut pentru noi este filmul Patimile lui Cristos de Mel Gibson din 2004. Un singur detaliu din acel film, care nu apare pe ecrane ne ajută să începem să ne imaginăm ce a făcut Isus pentru noi. În timpul flagelului de la stâlp a lui Isus, actorul Jim Caviezel care a jucat rolul lui Isus în film, a avut pe spate un scut ascuns. Însă în timpul unei lovituri, soldatul Roman a ratat acel scut. Durerea a fost atât de intensă încât Jim nu a mai fost capabil să țipe, și-a pierdut respirația, iar șocul a fost atât de intens încât și-a tăiat mâinile de lanțul care îl ținea legat de stâlp. După aceea, make-up artistul a modelat celelalte răni pe spatele lui alături de cea reală.

Prima lectură de astăzi (Is 52,13-53,12), conține cea mai frumoasă profeție a lui Isaia care descrie patimile lui Isus. Această profeție scoate atât de bine în evidență suferințele lui Isus dar mai ales faptul că pentru păcatele noastre a suferit Isus.

Mulți s-au înspăimântat de tine,

chipul lui era mai desfigurat

decât cel al unui om…

El a purtat suferințele noastre

și durerile noastre le-a luat asupra lui…

Dar el era străpuns pentru nelegiuirile noastre,

lovit pentru păcatele noastre.

Pedeapsa care ne aducea pacea era asupra lui.

Prin rănile lui noi suntem vindecați….

A fost șters de pe pământul celor vii,

pentru nelegiuirea poporului meu a fost lovit….

Slujitorul meu cel drept îi va îndreptăți pe mulți

și va lua asupra sa păcatele lor. (Is52,14; 53,4-5,8,11)

Cum reacționăm la suferința lui Isus pentru noi? Ar trebui să fim mișcați cu durere pentru păcatele noastre care l-au pironit pe Isus pe cruce. Ar trebui să ne căim pentru păcatele noaste, să ne întoarcem spatele la păcate și să plecăm de la cruce ca oameni noi. Din nou revin la detaliile din filmul Patimile lui Cristos, care nu au apărut nici ele pe ecran. Multe conversații au avut loc printre actori în timpul filmării acelui film. După ce au terminat filmările s-au dus cu toți în studio pentru a înregistra vocile. Când soldați romani au trebuit să își spună replicile erau prea supărați ca să mai spună ceva. O profundă meditație asupra patimii lui Isus ne mișcă, ne ajută să părăsim păcatul. Numai dacă vom medita asupra patimii lui Isus vom putea vedea efectele păcatelor noastre. Un neo-nazist norvegian a mărturisit două atacuri cu bombă după  ce căința lui a fost declanșată de vizionarea filmului Patimile lui Cristos. Johnny Olsen a mers la poliție după ce a privit filmul și a recunoscut că el a fost în spatele atacului cu bombă misterios împotriva anarhiștilor din parcul din Oslo din 1994 și 1995 din timpul unor valuri de lupte stradale dintre neo-naziști și anarhiști, la care din fericire nu a murit nimeni. Olsen a fost condamnat într-un final pentru incendiere. De asemenea, în martie 2004 un bărbat din Texas a recunoscut că a ucis o fată însărcinată în vârstă de 19 ani, tot după vizionarea acestui film.

Multe pasaje din Scripturi ne amintesc că moartea lui Isus ne provoacă să lăsăm păcatul în urmă.

Pe cel care nu a cunoscut păcatul el l-a făcut păcat de dragul nostru pentru ca noi să cunoaștem justificarea lui Dumnezeu în el (2Cor 5,21)

A purtat păcatele noastre în trupul său pentru ca noi, murind pentru păcate, să trăim pentru dreptate. Prin rănile lui ați fost vindecați (1Pt 2,24).

Cristos a suferit o dată pentru păcate, el, cel drept, pentru cei nedrepți, ca să vă ducă la Dumnezeu (1Pt 3,18).

Prin urmare, după cum a spus și apostolul Paul, noi crucificăm păcatul în noi pentru ca Isus să poată trăi în noi.

Am fost răstignit împreună cu Cristos. Așadar, nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine (Gal 2,19-20).

Cei care sunt ai lui Cristos Isus și-au răstignit trupul împreună cu patimile și poftele (Gal 5,24).

În încheiere să nu uităm că meditarea asupra patimii lui Isus ar trebuie să ne miște spre căința propriilor noastre păcate și să ne întoarcem spatele la păcat pentru a putea pleca de la cruce ca oameni noi.

Iar el a purtat suferințele noastre

și durerile noastre le-a luat asupra lui…

Dar el era străpuns pentru nelegiuirile noastre,

lovit pentru păcatele noastre.

Pedeapsa care ne aducea pacea era asupra lui.

Prin rănile lui noi suntem vindecați…. (Is 53,4-5). Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}