Vineri din săptămâna a 14-a de peste an – 3

Mt 10,16-23

Persecuțiile împotriva discipolilor

Unul dintre cei mai frumoși psalmi din Vechiul Testament este psalmul 23 în care putem citi la un moment dat, Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic (Ps 23,2).

Biblia menționează cuvântul oaie de aproximativ 500 de ori. Oile domestice sunt valoroase fiindcă ele furniza evreilor nevoile de bază precum laptele, carnea, lâna și pielea. Ele erau folosite în jertfele oferite lui Dumnezeu (Lev 1,10). Acesta este și motivul pentru care Isus este numit ca Miel al lui Dumnezeu (In 1,29) datorită acestor caracteristici atât de importante. Oaia este blândă și docilă însă lipsită de apărare și în nevoie de ajutor și supraveghere constantă. Oameni sunt numiți turmă în grija lui Dumnezeu (Ps 78,52).

Isus în textul evangheliei de astăzi discută cu discipoli lui despre problema persecuției și despre trădare chiar și a acelora care predică cuvântul său. El a spus, Iată, eu vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor (v.16). Cu alte cuvinte, discipoli lui aveau să experimenteze pericolul de a fi creștini, adică vor fi vânați de stat, respinși de instituțiile religioase și ridiculizați de propriile lor familii. Cristos nu ascunde că urmarea lui va aduce cu sine și multe încercări și provocări.

Aceste probleme vor continua să existe până la sfârșitul timpului. Astăzi ne confruntăm cu provocări de pe urma pluralismului religios, a relativismului, indiferenței, afluenței și a hegemoniei seculare. Însă pentru un moment haide-ți să ne concentrăm asupra următoarelor trei caracteristici a unei persoane trimise, pe care Cristos ni le dă în evanghelia de astăzi și să ni le cerem pentru a putea f capabili să ne confruntăm cu aceste provocări.

Unu, Isus ne spune să fim înțelepți ca șerpi. Cu alte cuvinte ca persoană trimisă astăzi ni se cere creativitate fiindcă lucrurile mărețe din evanghelizarea din trecut s-ar putea să nu funcționeze atât de bine astăzi dar mai ales în alte locuri. Acesta e motivul pentru care e atât de mare nevoie de noii ideii și de noi moduri de a comunica mesajul lui Dumnezeu. Unele dintre aceste noi moduri e tocmai aceea de a dezvolta în jurul nostru diferitele apostolate care apar. Multe ideii pot fi luate de la instituțiile seculare care ne pot ajuta în evanghelizare și multe altele asemenea.

Doi, Isus ne spune să fim simpli ca porumbei. Adică va trebui să avem toată înțelepciunea și priceperea pe care cel trimis ar trebui să o mențină în inima sa simplă și umilă cu Cristos și cu Împărăția lui Dumnezeu ca singurele sale interese. Cineva spusese că a fi șiret și simplu nu e o contradicție ci semnele unui apostolat cu adevărat eficient și rodnic.

Trei, Isus ne spune să nu vă preocupați cum sau ce veți vorbipentru că nu sunteți voi cei care vorbiți, ci Duhul Tatălui vostru este cel care vorbește în voi! Asta e un lucru destul de ușor de ținut minte dacă de la început am fost conștienți de faptul că Duhul ne îndrumă spre evanghelizare și că noi suntem doar simple instrumente. Un preot, în omilia sa spusese că Dumnezeu e mereu protagonistul. Dacă pornim cu mentalitatea asta, atunci ne va fi ușor să ne încredem în Duhul pe durata întregului proces. Ne vom aminti că Duhul e cel care convertește inimile și nu propriile noastre eforturi. Așa că întrebarea e, Avem noi acest tip de încredere și dependență de Duhul Sfânt?

De aceea, vă invit astăzi să nu uitați niciodată că adevăratul simbol al iubirii nu este o inimă ci o cruce. Pe cruce iubirea umană și divină se întrunesc. În jertfa crucii, umanitatea și Dumnezeu sunt legați împreună în iubire. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?