9 august – Sfânta Tereza Benedicta a Crucii – 3

Mt 25,1-13

Găsindu-l pe Cristos prin căutarea adevărului.

În ziua de 9 august, Biserica Catolică își amintește de sfânta Tereza Benedicta a Crucii, cunoscută și sub numele de sfânta Edith Stein. Sfânta Tereza s-a convertit de la iudaism la catolicism în timpul activității ei de filosof, iar mai târziu a și intrat în ordinul carmelit. A murit în lagărul de concentrare nazist de la Aushwitz în anul 1942.

Tatăl lui Edith a murit când ea avea numai 2 ani de zile, urmând ca în perioada adolescenței să renunțe de tot la practicarea credinței iudaice. Ca tânără femeie, cu un imens dar și talent intelectual profund, Edith a început să se aventureze spre studiul filosofiei, devenind astfel ucenica renumitului profesor Edmund Husserl în anul 1913. Prin studiile ei, Edith dintr-o persoană complet ne-religioasă a avut contact cu câțiva creștini a cărui intelect dar mai ales a căror viață spirituală a început să o admire.

În anul 1921, în timp ce își vizita prieteni, Edith a petrecut o integră noapte citind autobiografia călugăriței carmelitane din secolul 16, pe nume sfânta Tereza de Avila, Când am terminat acea carte, a mărturisit ea mai târziu, mi-am spus mie însumi, Acesta este adevărul. A primit botezul în Biserica Catolică în prima zi a lunii ianuarie a anului 1922.

După alți 10 ani de zile, tânăra Edith a ales să o imite și mai mult pe sfânta Tereza de Avila și a intrat în ordinul și conventul carmelit, unde și-a ales numele de sfânta Tereza Benedicta a Crucii. Acest fapt s-a petrecut exact în fatidicul an în care Adolf Hitler a fost ales Cancelar al Germaniei.

Cu toate că evrei au fost principalele victime ale naziștilor în cel de-al doilea război mondial, milioane de catolici, inclusiv, episcopi, preoți și călugări sau călugărițe și-au găsit sfârșitul în lagărele de concentrare. În anul 1942, regimul nazist a arestat-o pe sfânta Tereza. Ea împreună cu o altă soră numită Rosa, și ea catolică, au fost transportate la Auschwitz în Polonia cu trenul. O săptămână mai târziu, Sfânta Tereza a murit în camera de gazare.

Ea a fost canonizată în anul 1998, de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea, care a și proclamat-o co-patroană a Europei în anii ce au urmat.

La canonizarea ei, sfântul Ioan Paul al II-lea a spus, că Multă vreme Edith Stein a fost un căutător. Mintea ei nu s-a oprit niciodată din a căuta iar inima ei mereu a tânjit după speranță. Ea a călătorit pe arzătoarea cale a filosofiei cu un entuziasm plin de pasiune. Într-un final a și fost recompensată, a găsit adevărul. Sau mai bine spune, a fost cuprinsă de el. Acela a fost momentul în care a descoperit că adevărul avea și un nume: Isus Cristos. Din acel moment, cuvântul întrupat a fost pentru ea Singurul și Totul. Privind înapoi la perioada vieții ei ca și călugăriță carmelită, scrisese la un moment dat unei călugărițe benedictine: Oricine caută adevărul de fapt îl caută pe Dumnezeu, indiferent că realizează asta sau nu.

Cred că aceste cuvinte ne dau o speranță imensă pentru viitorul Bisericii. Atât de multe persoane tinere sunt în căutarea adevărului. Ei doresc vieți pline de sens. Ei resping materialismul rampant. Tot mai mulți tineri aleg o viață de slujire Domnului, fie în seminarii fie în viața consacrată.

Sfânt Edith Stein ne reamintește că doar cei care se dedică pe ei înșiși iubirii lui Cristos devin cu adevărat liberi. Prin mijlocirea ei, să ne rugăm ca și noi să căutăm pacea și libertatea ce provine de la Cristos, și ca întreaga umanitate să se întoarcă la Cristos. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}