Search
Close this search box.

20 septembrie – Ss. Martiri din Coreea – 4

In 12, 24-26

Cei care ascultă cuvântul și îl pun în practică.

Astăzi celebrăm sărbătoarea martirilor din Coreea, a lui Andrei Kin Taegon și a lui Paul Chong Hasang împreună cu toți cei 111 însoțitori ai săi martiri. Ei au fost martirizați pe parcursul mai multor ani, însă au fost canonizați împreună de către fericitul papă Ioan Paul al III-lea în anul 1984.

Pentru mai multe secole, catolicismul a fost adesea văzut ca pe o amenințare la adresa obiceiurilor și a tradițiilor coreene, așa că creștinismul a prins rădăcini abia după multe eforturi și după mult zbucium. Însă când a prins rădăcini, aceste rădăcini au fost unele foarte puternice.

Andrei a scris creștinilor lui următoarele cuvinte, am primit botezul, am intrat în Biserică, și onoarea de a fi numiți creștini. Și totuși, cu ce ne ajută acestea dacă suntem numiți creștini doar cu numele și nu cu faptele?

Așa că întrebarea care apare e, la ce e bun botezul dacă noi devenim creștini numai cu numele? Isus ne-a oferit tuturor un sentiment asemănător când ne-a spus că la ce e e bun să fii numit doar fratele lui Cristos? Ne-a spus că frați lui  sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl pun și în practică.

Martiri, pe mărturia plină de credință pe care ei au dat-o cu atât de mult curaj, ne arată tuturor ce înseamnă să fii numit cu adevărat frate al lui Cristos. De exemplu sfântul Andrei Kim, datorită faptului că atât de mult a ținut la sufletele fraților lui coreenei, și-a riscat propria viață în încercarea de a băga în Coreea misionari creștini, pentru ca ceilalți conaționali ai lui să li se poată predica Cuvântul lui Dumnezeu, dar mai ales ca ei să poată descoperi cum creștinismul nu este deloc o amenințare pentru Coreea, ci e o cale spre măreție.

Propriul tată al sfântului Andrei, a fost martirizat pe când acesta încă era un copil, însă asta nu l-a împiedicat să devină preot, de fapt ba chiar i-a întărit vocația. Ca preot a ajutat alți misionari să vină în Coreea pentru a răspândi evanghelia, însă această faptă a fost repede descoperită. A fost prins, torturat și ucis pentru credință. Sfântul Paul Chong și-a riscat și el viața de multe ori făcând numeroase călătorii între China și Coreea pentru a găsi preoți care să vină să slujească tinerei Bisericii Coreene.

Sfântul Andrei Kim este primul preot nativ al Coreii care a și fost decapitat pentru credință în ziua de 16 septembrie 1864. Sfântul Paul Chong a fost un laic care a pierdut și el mulți membri ai familiei în fața martiriului.

La ceremonia de canonizare din 1984, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe sfântul Andrei Kim, sfântul Paul și toți ceilalți 111 însoțitori, drojdia, ce a dus la splendida înflorire a Bisericii Coreene.

În încheiere vă invit să reflectăm asupra următoarelor întrebări: Cum suntem noi chemați astăzi să devenim drojdia ce va duce la înflorirea Bisericii de pe propriul nostru pământ? Ce trebuie să facem pentru a duce sufletele la Cristos? Cum ar arăta martorul creștin astăzi?

Cum am putea noi, asemenea sfântului Andrei Kim, să introducem evanghelia în viețile nepoților și a tuturor celor din jurul nostru?

Sângele martirilor este cu adevărat sămânța Bisericii, fiindcă prin inspirația pe care exemplul lor ne-o insuflă și prin jertfa plină de eroism a martirilor, Duhul Sfânt va putea să ne învețe ca și noi să ne dedicăm slujirii credinței asemenea lor. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?