Search
Close this search box.

31 ianuarie – Sf. Ioan Bosco, pr. – 4

Mt 18,1-5

Muncă spre mântuirea sufletelor

Săptămâna trecută, pe 27 ianuarie am avut ocazia să o comemorăm pe sfânta Angela Merici. O sfântă care a dat dovadă în viața ei de o grijă eroică față de persoanele tinere din locul în care locuia ea, de modul în care îi aduna împreună pentru a-i catehiza dar mai ales pentru a forma tinerele persoane să fie mai credincioase și mai ales morale.

Astăzi însă avem bucuria de a sărbători unul dintre cei mai cunoscuți sfinți, mai ales la noi în zonă, care și el a lucrat necontenit cu persoanele tinere, adică pe sfântul Ioan Bosco. Sfântul Ioan Bosco este patronul sfânt al copiilor care merg la școală și a tinerilor delicvenți. Sfântul Ioan Bosco a fost profund preocupat de soarta tinerilor din parohia sa, fiindcă mulți dintre aceștia erau arestați ca tineri delicvenți, iar odată ajunși în închisoare învățau mult mai multe despre infracțiuni și crime, și se întorceau imediat înapoi în închisoare la scurt timp după eliberarea lor.

Așa că, sfântul Ioan Bosco a lucrat necontenit cu tineri băieți din cartierul său, oferindu-le o educație solidă și o formare bună a credinței. Chiar el spunea adesea că sunt trei lucruri pe care trebuie să le faci pentru a rămâne pe drumul spre ceruri: să mergi la spovadă periodic, să primești cât mai des preasfânta Împărtășanie, și să alegi un confesor la care să mergi mereu pentru a-ți descărca sufletul.

Prin imensa sa grijă și iubire, foarte mulți dintre acești băieți tineri, nu doar că au fost salvați de la o viață de crimă și de infracțiuni, sau de nelegiuiri, ci mulți dintre ei au intrat în seminar și au devenit preoți buni și sfinți. Cel puțin unul dintre băieți lui care au devenit sfinți îl cunoaștem deja cu toți, pe sfântul Dominic Savio.

Don Bosco mai spunea uneori, munciți, munciți, munciți pentru mântuirea sufletelor. Această muncă și misiune nu e o datorie doar pentru preoți și persoanele consacrate. Ci este o parte esențială a vocației fiecărui creștin în parte, vocație pe care cu toți am primit-o în momentul botezului nostru. Iar ca să înțelegeți mai bine vă invit să ascultați următoarea rugăciune a sfântului Ioan Bosco:

Dumnezeul meu, vrednic și norocos este cel care a gustat cât de dulce și frumos e să lucrezi pentru mântuirea sufletelor! Lui nu îi este frică de frig sau căldură, foame sau sete, ofense sau insulte, nu, nici măcar de moarte. O Doamne, dă-mi te rog cruci și spini, persecuții de tot felul, pentru ca să pot salva sufletele, dar și al meu pe lângă ele. Dă-mi suflete Doamne, și i-a tot ce mai rămâne. Doar atunci când voi știi că diavolul a renunțat să comploteze împotriva sufletelor, voi înceta și ei să încerc să găsesc noi moduri de a le salva de la înșelăciunile și capcanele lui. O Doamne, doresc să fac o jertfă completă a vieții mele față de Tine, să lucrez numai pentru gloria Ta până la ultima mea suflare, purtând cu răbdare toate adversitățile și contradicțiile în munca mea. Ajută-mă să își consum toată energia doar spre mântuirea sufletelor.

Astăzi avem bucuria să celebrăm sărbătoarea unui sfânt perfect care s-a dedicat cu totul pentru educația copiilor dar mai ales a educației creștine a copiilor, și care trebuie să ne amintească mereu de importanța pe care o are o educație creștină bună a copiilor. Importanță care nu are scopul de a-i face să reușească în viață ca oameni de afaceri sau atleți sau în alte meserii, ci aceea de a-i ajuta să salveze cât mai multe sufletele și să îi facă să ajungă sfinți acolo unde se află.

Prin mijlocirea și exemplul sfântului Ioan Bosco să ne rugăm lui să ne ajute astăzi să fim mai fideli față de lucrarea pe care Domnul o are pentru fiecare dintre noi, acum dar mai ales în toate zilele vieții noastre. Aceea de a ajuta cât mai multe suflete să se întoarcă și să ajungă la Domnul. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?