31 mai – Vizita sfintei Fecioare Maria – 3

Lc 1,39-56

Cel mai prețios dar

De ce a făcut Maria acea călătorie lungă de la Nazaret tocmai din nordul Galileei la Ain Karim în sudul Iudeii unde se afla Elisabeta, ruda sa, care trăia cu soțul ei, la fel de bătrân ca și ea, pe nume Zaharia? Ce semnificație are această vizită a sfintei Fecioare pentru noi?

La Buna Vestire, arhanghelul Gabriel a informat-o pe Maria că verișoara ei Elisabeta, care cu toate că era înaintată în vârstă, deja se afla în cea de-a șasea lună de sarcină fiindcă la Dumnezeu nimic nu este imposibil. Da, la Dumnezeu nimic nu este imposibil, iar astfel, Maria, cu toate că era fecioară, avea să fie și ea însărcinată. Cu această încurajare evidentă, Maria și-a dat consimțământul ei, Facă-se mie după cuvântul tău. Un lucru e clar, că scopul vizitei Mariei a fost acela de a fi în slujba verișoarei ei înaintată în vârstă, din moment ce ea era o persoană mult mai tânără și mult mai puternică. Ea putea să care apă, să spele hainele și să facă restul treburilor casei. Versetul cu care se încheie narațiunea vizitei Mariei face referință tocmai la această slujire a Mariei: Maria a rămas cu ea cam trei luni, apoi s-a întors la casa ei (v.56). Cu alte cuvinte, Maria a așteptat până când Elisabeta a născut copilul și până când ea era destul de puternică pentru a-și face singură datoriile casnice.

Semnificația vizitei Maria este tocmai următoarea: Maria și-a părăsit zona ei de confort și a călătorit spre Elisabeta pentru a o ajuta în ceasul ei de nevoie. Exact ceea ce a făcut și samariteanul milostiv din parabola pe care Isus a rostit-o 30 de ani mai târziu, tocmai ca amintire a faptei pline de compasiune a Mariei.

Un lucru uimitor s-a întâmplat în momentul în care s-au întâlnit cele 2 mame: la auzul sunetului vocii Mariei, copilul din pântecul Elisabetei a tresăltat de bucurie! Să fie oare formă de salut acelui inferior față de cel superior? Elisabeta însăși a recunoscut-o pe Maria ca fiind mai presus în demnitate, privind vizita ei ca pe o adevărată onoare, numind-o pe Maria ca mama Domnului meu. Oare acest moment nu a fost prima recunoaștere a maternității divine a Mariei? Elisabeta a preamărit-o atunci pe Maria pentru că a crezut în cuvântul lui Dumnezeu. Iar Maria l-a preamărit pe Dumnezeul cel atotputernic pentru că a privit la smerenia slujitoarei lui și a dorit ca ea să fie mama fiului său iar astfel toate popoarele mă vor numi fericită (v.48). Ce moment uimitor, în care cel umil să aducă un asemenea cânt de preamărire lui Dumnezeu, asemenea unui copil mic!

Această scenă uimitoare este plină de o lumină serenă. Cele două femei sunt pline de bucurie și de recunoștință. Duhul Sfânt este cel care planează asupra întregii scene. Acel Duh al unității, armoniei și al păcii.

Însă ce dar a adus oare Maria Elisabetei? În evanghelia de astăzi am văzut că Maria nu i-a adus mâncare, deși ar fi putut să o facă. Ci am văzut că Maria s-a adus doar pe sine însăși. Ea i-a dat Elisabetei darul însăși al prezenței sale. Iar acest dar este unul dintre cele mai bune și cele mai grele daruri dintre toate. E ușor să trimiți flori, e ușor să trimiți un colet, însă să te dăruiești pe tine însăși, să îți faci timp pentru a fi cu cineva, acesta este darul pe care mulți oameni și-l doresc însă nu și-l primesc mai niciodată. De exemplu, tatăl unei fetițe se înregistra pe casete video și le trimitea fetiței sale pentru a-l vedea, însă el niciodată nu s-a dat pe sine însuși, prezența sa, timpul său. Astăzi și noi va trebui să urmăm exemplul Mariei, iar pe lângă flori și colete, va trebui să ne dăruim pe noi înșine, prezența noastră, timpul nostru. Va trebui să găsim timp pentru a vizita și pentru a fi cu oameni. Acesta este cel mai mare dar fiindcă valoarea lui nu poate fi calculată în bani. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}