Duminica a 2-a a Paștelui (A) – 1

Fap 2,42-47;

1Pt 1,3-9;

In 20,19-31

Un preot, le-a spus odată credincioșilor săi: să presupunem că vă chem la pupitru și vă leg la ochi. Să presupunem că pun o găleată de apă în fața voastră și v-aș ruga să îmi ziceți dacă este plină sau goală. Care sunt cele trei moduri prin care puteți afla răspunsul acestei întrebări fără a vă scoate legătura de la ochi?

Primul mod e de pune mâna în găleată pentru a simți dacă se află apă în ea. Cu alte cuvinte, poți experimenta informațiile direct asupra găleții. Aceast mod de a afla se numește a experimenta. Sunt cunoștințe care le obținem direct din experiență. Sunt cunoștințe pe care ni le dă simțurile noastre.

Al doilea mod de a afla dacă conține apă e de a da drumul unui obiect în ea, precum o monedă. Dacă obiectul atinge fundul găleții scoțând un sunet zgomotos, știm că găleata este goală. Pe de altă parte, dacă moneda lovește cu un sunet slab și înfundat și ne stropește, ne dăm seama că găleata conține apă. Acest mod de a obține informații se numește raționament.

Al treilea mod de a afla dacă găleata conține apă este de a întreba pe cineva în care ai încredere. Acea persoană se poate uita în găleată să vadă dacă se află apă și să îți spună. Acest mod de a afla se numește a crede. Sunt informațiile care le dobândim prin credință.

Experimentul, raționamentul și credința, sunt cele trei moduri prin care dobândim cunoștințe în această viață.

Acuma să luăm în considerare o a doua întrebare. Din cele trei moduri de a obține informații, prin care din ele învățăm cel mai mult? Învățăm prin experimentarea lucrurilor cu simțurile noastre, prin raționamentul asupra lor cu mintea noastră sau prin credința în ele cu inimile noastre? Dacă spuneți că prin credință, aveți perfectă dreptate. Noi dobândim cele mai multe informații prin a crede ceea ce alți ne spun. Uni experți estimează că aproximativ 80% din cunoștințele noastre le obținem prin acest mod.

De exemplu, puțini dintre noi au călătorit prin lume. Singurul mod prin care știm despre majoritatea țărilor este prin faptul că alți ne-au spus. Cu alte cuvinte, ne încredem în oameni care au fost acolo. Dacă ei ne spun că acolo e o țară care se numește Timorul de est și că oameni ei fac asta sau fac aia, îi credem.

Ceea ce e adevărat asupra modului în care obținem informațiile obișnuite este mult mai adevărată decât modul în care obținem cunoștințele religioase. Majoritatea cunoștințelor noastre religioase vin la noi prin a crede ceea ce Scriptura ne spune. Cu alte cuvinte, majoritatea cunoștințelor noastre religioase vin prin credință.

Imagini pentru jesus and thomasCea de-a doua Duminică din Timpul Pascal se numește și Duminica Tomei fiindcă evanghelia pe care o folosim în fiecare an, în această Duminică, este despre apostolul Toma care avea dubii asupra învierii lui Isus când ceilalți discipoli i-au spus despre acest eveniment.

Sfântul apostol Toma este unul din cei 12 discipoli aleși de Isus pentru a fi apostoli săi. De-a lungul vieții sale mereu a crezut în Isus. Nu a lipsit de la învățăturile lui Isus. El și-a pierdut speranța când sursa inspirației sale, lumina vieții sale a fost pironită pe cruce și a murit. De aceea, când tovarăși săi i-au spus că inspirația sa a înviat din morți, la început, nu crezut. Mai degrabă, a spus el: Dacă nu voi vedea în mâinile lui semnul cuielor şi nu-mi voi pune degetul în semnul cuielor şi nu-mi voi pune mâna în coasta lui, nu voi crede (v25). Cu alte cuvinte, o experiență directă sau a vedea înseamnă a crede.

Ce putem învăța noi de la Sfântul Toma, conform unui episcop filipinez, este de a nu face ceea ce a făcut el. Ce a făcut el e că a părăsit grupul. Ceilalți zece, chiar dacă erau triști în privința morții lui Isus, s-au adunat împreună, cu excepția lui Toma. El sa detașat de grup. De aceea când Isus a apărut celor 11, Sfântul Toma nu era capabil de bucuria prezenței lui Cristos. Astfel, când suntem triști sau descurajați în privința conducătorilor bisericii sau a altor grupuri, nu trebuie să ne detașăm de comunitatea creștină, de biserică. Prezența lui Cristos mereu se află în comunitatea creștină.

Al doilea lucru e că: Sfântul Toma a fost sincer. El nu a înțeles ce se petrecea, așa că a presupus că știa deja. El nu putea înțelege cum o persoană poate muri și cum poate reveni la viață. El ne-a învățat o lecție și anume, când nu înțelegem ceva să le cerem celorlalți să ne explice și să credem ceea ce ni se spune.

Al treilea lucru pe care îl putem învăța de la Sfântul Toma este că avem nevoie de inspirații pentru a putea face ca viața noastră să capete mai mult sens. Cu toți avem nevoie de inspirații, fie că sunt oameni sau evenimente, pentru ca să putem fi puternici și să îl putem sluji pe El.

Chiar și eu am nevoie de inspirații pentru a-mi putea menține vocația la preoție. Aceste inspirații sunt șapte:

Prima este familia mea. Ei sunt baza iar oameni cu greu îi pot observa, însă ei îmi oferă protecție, încurajare și libertate, în special părinți mei. Ei îmi alimentează viața spirituală și socială. Ei m-au învățat despre atât de multe lucruri din viața mea.

A doua e vocația mea la preoție. Pot alege să mă căsătoresc și să fiu fericit acuma. Însă eu sunt mult mai fericit astăzi ca preot (diacon) fiindcă îl pot sluji pe El fără limite și cu libertate deplină. Îmi pot oferi timpul, talentul și comoara fără ca să am grijă de altcineva.

A treia sunt oameni. Ei sunt inspirația mea. Fără ei, Eu nu aș fi fost aici. Ei îmi permit să îi slujesc.

A patra e cuvântul lui Dumnezeu. Cineva a spus odată că Sfântă Scriptură mă învață cele mai bune moduri de a trăi, cele mai nobile căi de a suferi și cea mai confortabilă cale de a muri. Cuvântul lui Dumnezeu va fi ghidul meu până în ultima clipă a vieții mele. Domnul a spus că Eu sunt lumina lumii. Dacă mă urmezi, nu vei rătăci prin întuneric pentru că lumina vie îți va arăta calea.

A cincea este rugăciunea. Rugăciunea este cea mai mare putere de pe pământ. Puterea rugăciunii a fost dovedită de foarte multe ori. Sunt sigur că și voi sunteți martori a cât de puternică este rugăciunea în viața voastră de zi cu zi. Prin puterea rugăciunii, cazurile pe care doctori le găsesc incurabile pot fi vindecate.

A șasea este sacramentul Sfintei Euharistii. Trupul și sângele Domnului este sursa puterii mele zilnice.

A șaptea este Isus însuși. El este inspirația mea principală. Mai degrabă aș renunța la toate decât să renunț la el fiindcă el ne-a spus că Chiar și când vin tentațiile… Eu sunt cu tine mereu până la sfârșitul lumii.

Ultimul lucru pe care îl putem învăța de la Sfântul Toma este că după ce a știut și a înțeles acel mare eveniment el l-a urmat pe Isus Cristos până la moarte.

Sper că în momentul în care totul va deveni clar pentru noi, să ne oferim cu totul Domnului. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?