Search
Close this search box.

Duminica a 11-a de peste an (B) – 1

Ez 17,22-24

2Cor 5,6-10

Mc 4,26-34

Am citit zilele trecute un citat despre căsătorie. Titlul acestuia era, Căsătoria: înainte, în timpul și după. Adică, înainte de căsătorie, el vorbește iar ea ascultă. În timpul lunii de miere, ea vorbește iar el ascultă. După luna de miere, amândoi vorbesc iar vecini ascultă.

Aceștia în loc să facă progrese în relația lor de căsătorie, de fapt ei merg invers.

Textul evangheliei de astăzi conține două parabole. Prima este parabola seminței care crește iar cea de-a doua este parabola grăuntelui de muștar. Scopul comun al acestor două parabole este modul în care va crește împărăția lui Dumnezeu.

Când Isus spune….sămânța răsare și crește…, el dorește să ne transmită, destul de clar, că împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă cere colaborarea noastră, este prima și mai ales un har și un dar ce vine de la Dumnezeu. Și că nu este un produs al eforturilor omului.

Imagini pentru parable of the mustard seedUn autor celebru, într-una din articolele sale dintr-un ziar, a spus o poveste despre papa Ioan al XXIII-lea care în primele sale lunii de pontificat, papa nu reușea să doarmă din cauza unor probleme destul de grave și urgente. Într-o noapte a avut parte de o inspirație sub forma unui vis: Papa Ioan, s-a auzit vocea spunând, nu lua totul chiar atât de serios. Trebuie să îți amintești că eu sunt capul Bisericii și nu tu. După acel vis, insomnia lui a dispărut complet.

Aceasta nu înseamnă că noi va trebui să fim niște persoane care așteaptă în mod pasiv. Va trebui să cooperăm cu harul lui Dumnezeu. Dumnezeu lucrează în și prin noi pentru a putea face din această lume un mic rai.

Am citit o altă poveste care cred eu este un foarte bun exemplu a ceea ce am spus până acum. Această poveste este despre un băiețel mic de clasa a treia care a început să se certe în curtea școlii cu niște băieți de clasa a șasea. Acest băiețel a trasat o linie în pământ și i-a provocat să treacă peste ea. Cei trei băieți mai mari au acceptat provocarea și au trecut peste linie, din cauza faptului că doreau să vadă ce urma să facă după aceea acest băiețel mic de clasa a treia. În momentul în care ei au trecut peste linie, băiețelul de clasa a treia a zâmbit și a spus, acum sunteți de partea mea.

Aceste parabole ne vorbesc despre creșterea treptată a împărăției lui Dumnezeu care este centrul învățăturilor și predicii lui Cristos. Dacă îndeplinim voința lui Dumnezeu, noi vom deveni deja parte a împărăției lui Dumnezeu.

Bazându-mă pe ceea ce cunosc din studiile mele teologice și din ceea ce am citit în privința acesteia, această împărăție a lui Dumnezeu are caracteristici diferite, caracteristici pe care ar trebui să le cunoaște cu toți și să le urmăm. În primul rând este condiția ce trebuie îndeplinită pentru a intra. Dacă dorim să intrăm în împărăția lui Dumnezeu există unele condiții ce trebuiesc urmărite și îndeplinite. Iar aceste condiții sunt nevoia de convertire și de căință. Dacă dorim să ajunge în iad, este destul de simplu, tot ce va trebui să facem este să nu ne convertim și nici să ne căim. A doua condiție este statutul de membru care este acela de a deveni discipol al lui Isus Cristos, care se află mereu în învățare, la picioarele sale și de a deveni adevărați ucenici și slujitori ai săi. A treia condiție a împărăției este o viață de slujire iubitoare înrădăcinată în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi. A patra condiție este legea fundamentală care este noua viață în Duhul. Această lege nu este una legislativă ci o iubire filială. Iar ultima condiție a împărăției lui Dumnezeu este carta sau constituția pe care va trebui să o avem cu toți, și anume, fericirile.

Care va fi răspunsul nostru la această muncă de cooperare  în a face ca împărăția lui Dumnezeu să crească în mijlocul nostru? Sunt atât de multe căi. Unele dintre ele ar putea fi, respectul dat unul față de altul, solidaritatea pe care va trebui să o arătăm față de toți cei din jurul nostru dar mai ales față de cei săraci, fidelitatea față de Dumnezeu și unul față de altul și multe altele asemenea.

Acum, putem noi spune că împărăția lui Dumnezeu a început deja să crească, în special în noi înșine? Practicăm noi deja iubirea, compasiunea, iertarea și reconcilierea sau împăcarea unul față de altul? Ca discipoli ai lui Cristos în aceste zile moderne, îi ajutăm noi ce ceilalți să crească în credință? Dacă răspunsul nostru este da, atunci nu suntem departe de împărăția lui Dumnezeu. Înseamnă că Dumnezeu deja se află în noi. Amin.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?