Duminica a 21-a de peste an (C) – 3 (predică pentru copii)

Is 66,18-21

Evr 12,5-7.11-13

Lc 13,22-30

 

Dragi copii, iubiți credincioși, voi începe cu o scurtă povestioară, fiindcă sunt sigur că mulți dintre voi vă veți da seama că și voi ați fost în aceiași situație ori ați făcut ca cineva să fie în această situație.

A fost odată o fetiță, fiica unor părinți bogați, care a organizat o sărbătoare pentru aniversarea ei, ziua ei de naștere. A invitat-o pe învățătoare, și aproape toată clasa. De ce credeți că am zis aproape toată clasa? Fiindcă a omis intenționat să îl invite pe un băiat. Colega ei de bancă însă i-a spus:

– De ce nu l-ai invitat pe Matei?

– Pentru că este sărac și tatăl său este în închisoare, a răspuns fetița imediat.

Un lucru e clar că această fetiță nu cunoștea învățăturile lui Isus, mai ales cea pe care am auzit-o în textul evangheliei de astăzi, că poarta împărăției lui Dumnezeu nu e una largă și mare prin care poate intra oricine, ci e una îngustă, prin care trec numai cei mici după cum i-a numit și a făcut Isus referință pe parcursul întregii sale vieți de pe pământ, adică cei săraci, cei bolnavi, cei asemenea copiilor, și mulți alți asemenea.

Însă, despre ce a fost vorba în textul evangheliei de astăzi? Ce a făcut Isus astăzi? Pe scurt, Isus a răspuns la o întrebare adresată de o persoană oarecare din mulțime. Mai exact, Isus împreună cu ucenici urmat fiind de o mare mulțime, ca de obicei de altfel, călătoreau spre Ierusalim, și trecea prin diferite cetăți, sate și îi învăța pe oricine prindea, tot ceea ce putea. La un moment dat, o persoană oarecare i-a adresat lui Isus o întrebare. Care e aceea? Doamne, sunt puțini cei mântuiți? Adică dacă sunt puțini cei care intră în ceruri în rai. Voi ce credeți? Sunt puțini sau nu? Răspunsul e simplu, nimeni nu știe. Vom afla când vom ajunge acolo. Însă de la Isus știm un lucru, lucru pe care i l-a și spus acelei persoane astăzi, că va trebui să ne străduim să intrăm pe poarta cea strâmtă și grea și nu pe cea mare și ușoară fiindcă aceea e posibil să fie de fapt poarta spre căldura veșnică.

Imagini pentru jesus and the narrow doorDar ca să înțeleagă și mai bine despre ce este vorba, Isus le-a spus și o frumoasă parabolă, despre un stăpân care va ieși și va închide poarta, după care vor veni cei apropiați lui și îl vor implora să deschidă fiindcă au mâncat și băut și stat împreună, însă la care stăpânul le va răspunde că nu deschide că nu îi cunoaște pe cei care au săvârșit fărădelegea, rele. Iar singura opțiune valabilă pentru ei e să meargă în cealaltă curte unde va fi plânset și scrâșniri din dinți fiindcă au fost indiferenți pe pământ față de învățăturile lui Isus și au ales calea ignoranței, calea ușoară, în care de exemplu, stai afară în timpul sfintei Liturghii fiindcă e mai răcoare și bine și să te gândești la ale tale ori să te uiți după păsărele prin copaci, în loc să întri în Biserică, chiar dacă e un pic incomod vara, să participi la sfânta Liturghie, dar mai ales să auzi cum se cuvine învățăturile sale, explicate adeseori de preot, care ne vor ajuta să trecem cu ușurință de poarta cea îngustă.

Isus încheie parabola prin a ne reaminti că e posibil să ne trezim cu unele surprize în Împărăția lui Dumnezeu, să îi găsim acolo pe unii care aici pe pământ nu credeam că au vro treabă cu Dumnezeu. De ce? Fiindcă și citez, unii dintre cei din urmă vor fi primii, iar unii dintre primii vor fi ultimii. De ce oare? Fiindcă toți sunt invitați să se așeze cu Dumnezeu la masă! Indiferent că sunt din Orient sau Occident, sărac sau bogat și altele asemenea.

Însă rămâne o întrebare, până la urmă cine intră în împărăția lui Dumnezeu? Intră numai cei mici după cum spune evanghelia adică cei care se sunt săraci în spirit și sunt deschiși harului și învățăturilor lui Dumnezeu; cei care se întristează pentru propriile păcate și cer milostivirea lui Dumnezeu dar mai ales cei care îl primesc pe Isus și evanghelia sa.

Cine nu poate intra în împărăție? Nu pot intra pe poarta cea îngustă a împărăției cei care au valize și genți pline de bogății; cei care se consideră „grași” din punct de vedere spiritual. Nu reușește să intre pe poarta cea îngustă cel umflat de orgoliu și de invidie…Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}