25. Elizeu – omul miracolelor (cateheză pentru copii)

2 Reg 2-13

Nu avea destui boi care să tragă plugul.

Mai avea nevoie de încă unul. Asta însă nu l-a oprit pe un tânăr fermier pe nume Elizeu. El pur și simplu, s-a pus alături de boi, luând locul celui care lipsea. Cred că era extrem de puternic, deștept și foarte muncitor.

În timp ce Elizeu ara, profetul lui Dumnezeu Ilie a venit la el și l-a chemat. Tânărul și-a lăsat imediat ferma pentru a fi un slujitor al lui Dumnezeu. Într-o zi, Dumnezeu l-a luat pe Ilie la ceruri în acel vârtej de vânt. Acum Elizeu era profetul lui Dumnezeu în Israel.

Însă Elizeu era trist fiindcă Ilie nu mai era, așa că s-a rugat lui Dumnezeu să îi dea o putere asemenea lui Ilie. Elizeu a prins haina lui Ilie după care a lovit un rău curgător

După cum făcuse și Ilie. Iar apa sa despărțit în două! Acum Elizeu știa că Dumnezeu era cu el.

În timp ce Elizeu era plecat într-un oraș pe nume Bethel, câțiva copii au început să îl ia în batjocură spunându-i Vino pleșuvu-le! Nu le păsa că Elizeu era slujitorul lui Dumnezeu. Însă un lucru surprinzător li s-a întâmplat. Doi urși au ieșit din pădure și au ucis 42 de copii din aceia.

Într-o altă zi Elizeu a întâlnit o văduvă care datora niște bani pe care nu îi putea restitui.

Ca să obțină bani înapoi, creditorul avea să îi ia pe cei doi fii ai văduvei ca sclavi.  Du-te și împrumută cât d multe vase de la vecini tăi…a spus Elizeu. Dumnezeu avea să facă ceva minunat pentru acea femeie.

Văduva avea doar un singur vas din ulei în casă. Însă din acel vas mic a turnat destul ulei încât să umple toate acele vase. Dacă ar fi avut căzi în acele zile, cred că Dumnezeu avea să le umple și pe acelea, nu credeți? Văduva a vândut acel ulei și astfel și-a salvat fii.

O altă femeie și soțul ei au făcut o cameră specială în camera ei pentru ca Elizeu să poată trăi acolo când acesta va trece prin zonă. În cameră ei au pus un pat o masă, un scaun, și un sfeșnic. Acea cameră era mereu rezervată lui Elizeu.

Elizeu a întrebat cum poate el răsplăti bunătatea acestui cuplu? În momentul în care a aflat că cei doi nu au copii, el a spus ceva ce femeii nu prea i-a venit să creadă. Că la anul pe timpul acesta tu îți vei îmbrățișa fiul. Un an mai târziu, fiul promis s-a născut.

După alți câțiva ani același copil se afla la câmp cu Tatăl lui. Capul meu, capul meu a început să strige deodată băiatul. Când aceștia au adus copilul înapoi mamei lui, acesta a stat pe genunchi ei până seara după care a murit. Mama l-a așezat pe băiat pe patul din camera lui Elizeu. Ce credeți că s-a întâmplat?

Ei bine, mama s-a urcat repede pe un măgăruș și s-a dus repede să îl caute pe Elizeu. Elizeu a venit la casa ei, s-a dus sus singur și a început să se roage Domnului. Dumnezeu a readus băiatul înapoi la viață.  Elizeu a chemat femeia și i-a spus I-ați copilul! Cât de fericită cred că a fost femeia.

În ținutul vecin pe nume Siria trăia un comandant de armată pe nume Naaman. El era curajos și puternic, însă suferea de o boală teribilă de piele numită lepră.

Soția lui Naaman avea o mică fetiță sclavă care fusese capturată din Israel. Această fetiță mică a spus că „De-ar vrea stăpânul meu să meargă la profetul care este în Samaría! L-ar curăţa de lepra lui!.

Naaman s-a pornit la drum ca să îl vadă pe profet. A luat cu el argint, aur și multe haine frumoase ca și cadou.

Slujitorul lui Elizeu s-a dus înaintea lui Naaman și i-a spus, Mergi și te spală de șapte ori în Iordán și trupul se va vindeca și vei fi curat! Naaman însă s-a înfuriat. Oare nu avea el ape mai curate și în Syria? Nervos s-a întors și a pornit-o spre casă!

Din fericire pentru Naaman, servitori săi au vorbit cu el și l-au convins să asculte de Elizeu. Așa că Naaman s-a dus și s-a scăldat de șapte ori în râul Iordan. Iar Naaman leprosul a fost vindecat! Apoi Naaman s-a închina adevăratului Dumnezeu, Dumnezeul lui Elizeu, Domnul, care îl vindecase de leprozitatea lui.

Dumnezeu s-a folosit de servitorul său Elizeu până la moartea acestuia. Într-o zi, un om a fost îngropat în peștera în care fusese îngropat Elizeu cu mult timp în urmă. Când omul mort a atins oasele profetului acesta a înviat și a stat în picioare. Cu adevărat, Dumnezeu arată marea sa putere prin slujitorul său credincios Elizeu.

Sfârșit

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}