Search
Close this search box.

21 august – Sf. Pius al X-lea, pp. – 3

In 21, 15-17

Restaurând toate în Cristos

La alegerea sa ca papă în 1903, sfântul Pius al X-lea, și-a ales ca motto papal Instaurare omnia in Christo – adică Restaurând toate în Cristos. El a privit ca pe o misiune a sa, construirea Bisericii, întărirea credinței, mai ales în fața erorilor filosofice moderniste ale secolului 19.

Planul său de restaurare a credinței în Biserică a implicat construirea pietății laicilor și a iubirii și devoțiunii lor față de Domnul nostru din preasfânta Euharistie și față de preasfânta Fecioară Maria.

Pius al X-lea, a încurajat și cateheza puternică atât pentru copii cât și pentru adulți, promovând și muzica sacră, mai ales cântul gregorian pentru liturgie.

Însă lucrul pentru care este cunoscut cel mai bine sfântul Pius al X-lea este condamnarea ereziei modernismului din cele două documente ale sale Lamentabili și Pascendi. Modernismul este atât de mârșav încât spune că tot ceea ce a fost înainte nu contează, tot ceea ce am primit de la apostoli nu contează, adevărul moral obiectiv nu există, formele de frumusețe sacră, artă, arhitectură, liturgie sacră, nu contează. Tot ceea ce contează e propria mea experiență personală, propriul meu simț al adevărului, frumuseții și bunătății.

Instaurare omnia in ChristoRestaurând toate în Cristos ne vom ruga în cadrul rugăciunii zilei de astăzi. Să ne rugăm acum ca sfântul papă Pius al X-lea să ne ajute să fim curați de modernism, să iubim și să îl adorăm pe Cristos în Euharistie, să apelăm necontenit la mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, și să căutăm adevăratele cateheze ale adevărului, bunătății și frumuseții ce vine doar de la Dumnezeu.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?