Marţi din săptămâna a 6-a de peste an – 5

Mc 8,14-21

Aluatul fariseilor

În textul evangheliei de astăzi, Isus îi avertizează pe discipoli săi să aibă grijă la aluatul fariseilor și a lui Irod. Însă ei nu înțelegeau la ce anume se referea Isus. Aluatul sau drojdia era format din resturile rămase din pâinea veche ce avea rolul de a fermenta făina ce era adăugată, iar acestea combinate rezulta în creșterea aluatului, multiplicând și schimbându-i întreaga formă și textură. Folosirea drojdiei era strict interzis în toate ofrandele ce se aduceau Domnului, mai ales la cele prin foc (Lev 2,11). Fermentarea era asociată cu putrefacția și cu coruperea morală. De fapt, pentru evrei, drojdia era un semn al celui rău care influențează viața omului puțin câte puțin. Mai este și o imagine a coruperii și a perversității inimii și vieții (Mt 16,6; Mc 8,15). Isus îi avertizează pe discipoli săi să evite căile fariseilor și a lui Irod care căutau numai binele propriu decât voința lui Dumnezeu. Ei erau aceia care se opuneau lui Cristos. Aceasta este și poate fi semnificația aluatului rău al fariseilor și a lui Irod. Se referă la influența rea pe care o anumită persoană o poate prinde din jurul ei, mai ales când implică coruperea celui drept, puterea, nesinceritatea și ipocrizia, cu alte cuvinte, atunci când cel rău pare să fie bun. De aceea va trebui să fim precauți la aparențele binelui. Va trebui să ne străduim să fim sinceri în efortul nostru de exercitare a unei influențe bune în jurul nostru.

Însă cum ne păzim de aluatul fariseilor și al lui Irod? În primul rând prin a refuza influențele rele aluatului celorlalți oameni. A fost la un moment dat o persoană, un fost seminaristi, care a lucrat ca secretar personal al managerului unei companii imense. La un moment dat și-a împărtășit experiența personală pe care a avut-o cu șeful lui la o convenție de afaceri și momentul în care a încercat să se întoarcă la hotel, în cameră. În acel moment șeful lui i-a spus să îi aducă la noapte în cameră o fată de moravuri ușoare cum se zice. Însă această persoană a refuzat să o facă. Șeful lui i-a spus că dacă nu îi aduce atunci își va pierde jobul. Ceea ce a făcut acea persoană a fost să aleagă varianta în care rămâne fără loc de muncă, să fie fără salar decât să cedeze unor astfel de fapte imorale. A doua zi și-a scris demisia și a renunțat la acel loc de muncă ca secretar personal al acelui manager.

Tot la fel va trebui să facem și noi, va trebui să ne sacrificăm propriile locuri de muncă, funcții ba chiar viața noastră dacă cei din jurul nostru încep să ne influențeze gradual cu modurile lor corupte și lipsite de onestitate.

Al doilea e de a înțelege prin a ne reaminti. Isus și-a corectat discipoli prin a-i invita să își amintească de miracolele pe care le-a săvârșit precum înmulțirea pâinilor. Acestea îi vor elibera de acea gândire îngustă ce se trage din eroarea umană și pune orice altceva într-o perspectivă supranaturală. Nu trebuie să uităm atât de repede de ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi și să ne îndoim de ceea ce a promis că va face. Așa că întrebarea e, ne rezervăm noi timp pentru a ne reaminti de multele lucruri bune pe care Dumnezeu le-a făcut pentru noi precum și miracolele pe care le-a făcut în viețile noastre, pentru ca să putem pe primul loc împărăția sa?

Isus ne-a avertizat de aluatul cel rău, de aluatul fariseilor care este mândria și de cel al lui Irod care este senzualitatea. De aceea al treilea e acela de a transmite lumi aluatul cel bun sau influența pe care un creștin ar trebui să o răspândească în jurul lui dar mai ales de a face ca împărăția lui Cristos să locuiască în inimile și mințile tuturor. Va trebui să dorim tot mai mult să fim sinceri în eforturile noastre de a fi o influență bună celor din jurul nostru. Un creștin, drept, onest și sfânt poate face cu adevărat o diferență și poate semnifica mult. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}