Duminica Învierii (B) – 7

Fap 10,34a.37-43
Col 3,1-4 (1Cor 5,6b-8)
In 20,1-9

Paște fericit tuturor! Am o știre senzațională! Isus este viu! Auzim tot felul de știri zi de zi  însă există o singură știre care este mult mai importantă decât toate celelalte știri – învierea lui Isus, și totuși nu auzim atât de mult despre învierea lui Isus la buletinele de știri. Am studiat istoria și am observat că există diferite tipuri de interpretări ale istoriei însă asemenea buletinelor de știri, mare parte din ele ratează cel mai important eveniment din istorie, învierea lui Isus. Iar învierea lui Isus este adevărata știre de senzație.

Când există o știre mare, adesea o vedem și auzim câteva zile la rând dacă nu chiar mai multe. Tocmai pentru faptul că învierea lui Isus este o știre atât de mare, noi o celebrăm într-un mod deosebit timp de 50 de zile cât ține timpul Pascal. Petrecem următoarele șapte săptămâni dezvăluind semnificația învierii lui Isus în viețile noastre și a Bisericii. Vedem învierea lui Isus simbolizată de lumânarea Pascală aprinsă mereu în timpul fiecărei sfinte Liturghii din aceste 50 de zile care vor urma până de Rusalii. Această lumânare a fost aprinsă azi noapte în timpul Vigiliei Pascale și simbolizează învierea lui Isus. În timpul fiecărei sfinte Liturghii de până la Rusalii vom citi câte un text din Faptele Apostolilor care ne va arăta efectele răspândirii veștii învierii lui Isus și cum Biserica tot crește și crește și se răspândește și se răspândește. Când aruncăm o piatră într-o baltă, valurile ce rezultă din impact se răspândesc tot mai tare, iar în următoarele șapte săptămâni noi vom vedea impactul răspândirii veștii învierii lui Isus. În textul primei lecturi de astăzi din Faptele Apostolilor am auzit despre mărturia lui Petru care mâncase și băuse cu Isus după ce a înviat din morți.

Ce contează cu adevărat în viață? A-l avea pe Isus în viața ta e ceea ce e cel mai important. Petru însuși a spus astăzi că Isus este judecătorul celor vii și al celor morți (Fap 10,42). Așa că nimic altceva nu mai contează decât Isus. Același lucru ni s-a spus și în cea de-a doua lectură de astăzi (Col 3,1-4) unde am fost sfătuiți să căuta ceea ce e deasupra acolo unde stă Cristos.  Auzim atât de multe propuneri despre viață, atât de multe sugestii despre cum să ne trăim și cum să ne conducem viața. Sunt atât de multe ideologii în jurul nostru. Până și în biserica primară existau aceste ideologii. De o astfel de ideologie ne-a vorbit Paul în scrisorile sale în care a tot încercat să convingă oameni că circumcizia nu mai este necesară pentru mântuire datorită lui Isus. Există doar un singur răspuns asupra cum trebuie să ne trăim viețile. Există o singură lumină clară ce strălucește în întuneric, lumina lui Isus a cărui lumânare Pascală a ținut-o aprinsă în întunericul acestei Biserici azi noapte. Există multe răspunsuri parțiale, dar și multe false și greșite, însă există un singur răspuns care este Adevărul, adică Isus iar învierea lui ne dovedește asta. Isus este singurul care a înviat. El este singurul cu adevăratele răspunsuri la întrebările noastre despre viață, despre sensul vieții și despre cum să trăim.

Din moment ce nimeni altcineva nu a mai înviat, cuvintele lui Isus sunt cele mai importante cuvinte din întreaga lume. Așa că oricine caută răspunsuri la întrebările despre viață și sensul vieții și la ceea ce trebuie să facem cu viața cuiva va trebui să căutăm cuvintele lui Isus pentru răspuns. Întreaga Biblie este cuvântul lui Dumnezeu, însă cele patru evanghelii conțin cuvintele lui Isus motiv și pentru care acordăm o importanță atât de mare evangheliilor. Nu sunt alte cuvinte în lume asemenea acestor cuvinte din evanghelii. La un moment dat am auzit pe cineva spunând că și-ar dori să cunoască ceea ce gândește Dumnezeu. E un mod să îți dai seama ce gândește Dumnezeu. Prin citirea cuvintelor lui Isus. Cuvintele lui Isus provin de la Tatăl său ceresc. Cuvintele lui Isus sunt cuvintele lui Dumnezeu. Dacă dorești să cunoști ceea ce Dumnezeu gândește, atunci nu mai trebuie să cauți în alte părți decât în Biblie dar mai ales la cuvintele lui Isus din cele patru evanghelii.

Nu doar că învierea lui Isus este cea mai mare știre senzațională din toate timpurile, veste pe care noi continuăm să o celebrăm mai ales de-a lungul celor șapte săptămâni pascale, veste care ne arată că trebuie să ascultăm de Isus pentru adevăr dacă suntem în căutarea răspunsului la întrebările despre viață, ci faptul că învierea lui Isus este doar începutul. Înainte de moartea sa, el a fost în Galileea însă începând cu învierea sa el este mereu cu noi și peste tot. Mormântul gol din evanghelia de astăzi ne vorbește despre faptul că trupul lui Isus nu mai era acolo. Unde era? El a apărut de mai multe ori discipolilor și apostolilor în următoarele zile. Cei care vor veni la sfintele Liturghii zi de zi în această săptămână se vor bucura de o pregustare adevărată fiindcă vor auzi diferite narațiunii ale învierii sale zi de zi. Unul din lucrurile pe care ni le-a învățat Isus după învierea sa e faptul că locul unde îl putem găsi mereu e în cadrul sfintei Liturghii. Pe drum spre Emmaus el a mers alături de doi discipoli ai săi însă care nu l-au recunoscut din prima fiindcă trupul lui era diferit după înviere. Isus le-a explicat scripturile iar ei l-au recunoscut abia la frângerea pâinii. E exact ceea ce se întâmplă în cadrul fiecărei sfinte Liturghii. Ascultăm scripturile, apoi ele ne sunt explicate după care îl întâlnim pe Isus în Euharistie. Nu doar că învierea lui Isus ne arată că el este adevăratul răspuns la toate întrebările noastre, ci și că Isus înviat ne arată că el continuă să fie prezent cu noi după învierea sa în sacramente. Dacă vrei să îl întâlnești pe Isus, poți să o faci. Întâlnește-l în sacramente. Devenim o parte a Bisericii lui Isus în momentul în care suntem botezați, când Duhul Sfânt se revarsă din nou asupra noastră în momentul mirului nostru. Isus a dat apostolilor său autoritatea de a ierta păcatele. Când dorim iertare de la Isus va trebui să mergem în confesional la preot unde îl poți întâlni pe Isus iar el te poate ierta. Când ești grav bolnav, preotul te unge cu uleiul sfânt iar tu îl întâlnești pe Isus. Isus a binecuvântat nunta din Cana cu prezența sa și îi binecuvântează pe tineri căsătoriți în Sacramentul sfintei Căsătorii. După cum Isus i-a chemat pe cei doisprezece apostoli să fie primii săi preoți el continuă și astăzi să cheme bărbați să fie discipoli săi pentru a primi sacramentul preoției și pentru a fi preoți săi.

Vestea senzațională a mormântului gol din evanghelia de astăzi ne spune faptul că trupul lui Isus nu mai este acolo. Unde este? El este în Biserică și încă este cu noi, iar noi îl putem întâlni de fiecare dată în primirea sacramentelor și de fiecare dată când citim cuvintele sale, cele mai importante cuvinte din întreaga lume, în evanghelii. Când dorești răspunsuri privește la Isus. Isus este singurul care a înviat. Ascultați de el. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?