28 iunie – Sf. Irineu, ep. m. – 2

In 17, 20-26

Campion în lupta pentru adevăr

Fără îndoială e faptul că sfântul Irineu este unul dintre cei mai mari teologi ai Bisericii primare. Sfântul Irineu a fost un discipol al sfântului Policarp, care el însuși l-a auzit pe sfântul apostol Ioan predicând.

În rugăciunea zilei de astăzi am putut auzi Dumnezeule, care i-ai dat sfântului episcop Irineu, darul de a întări adevărul învățăturii Bisericii și pacea în sânul ei, prin mijlocirea lui, dă-ne și nouă harul, ca, reînnoiți prin credință și iubire, să căutăm pururi cele ce sunt spre unitatea și buna înțelegere între oameni.

Sfântul Irineu a fost chemat să de-a mărturie de adevărul lui Cristos ce a ajuns la noi prin apostoli în fața multor controverse de-a lungul celui de-al doilea secol, dar mai ales în fața gnosticismului. Gnosticismul a fost cu adevărat prima mare erezie cu care s-a confruntat Biserica de-a lungul timpului.

Cuvântul gnostic provine de la cuvântul grecesc pentru cunoaștere. Gnosticismul susținea că au cunoștințe secrete a lui Dumnezeu ceea ce îi făcea superiori apostolilor și priveau în jos la toți cei care nu doreau să creadă sau să acționeze după cum doreau ei. Cu alte cuvinte, ei credeau că știu mai bine decât Biserica.

Episcopul Irineu a predicat și a învățat împotriva acestei erezii a gnosticismului din timpul său, însă acea erezie veche și-a arătat chipul din nou și din nou de-a lungul secolelor Bisericii. De câte ori nu a-ți auzit spunându-se,  Lui Isus nu îi pasă dacă eu merg la sfânta Liturghie zi de zi. Nu sunt nevoit să îmi mărturisesc păcatele unui preot. Isus nu se supără și nici nu îl deranjează dacă eu trăiesc cu prietena mea dacă m-am rugat lui.

Sfântul Irineu a apărat acea credința creștină și a susținut cu tărie faptul că credința creștină nu înseamnă și nu presupune ajungerea la o cunoaștere secretă a unor lucruri sau aspecte ale lui Dumnezeu. Ci ține de ascultarea față de ceea ce ne-a fost transmis prin apostoli.

Ori de câte ori Biserica învață lucruri asupra credinței și a moralei, ea învață cu autoritatea dată ei de către Domnul Isus însuși. Ea vorbește și învață în numele lui adevărurile necesare pentru mântuirea noastră a tuturor.

Credința noastră creștină nu ține de aceste revelații mici particulare care ne permite să încălcăm poruncile atâta timp cât ne rugăm lui Isus direct pentru a-i cere permisiunea sau iertarea. Tradiția atât de bogată a Bisericii nu e deloc una bizară sau arcană adică înțeleasă doar de câțiva aleși. Sfântul Irineu a scos în evidență destul de clar acea regulă a credinței, că credința este consistentă în interior, e logică, e comprehensibilă și poate fi înțeleasă de toți oameni.

 Sfântul Irineu este un adevărat model de perseverență în credință. Sfântul Irineu s-a devotat cu adevărat pe sine însuși adevărului lui Isus Cristos și este celebrat ca martir. Cu ajutorul rugăciunilor sale, fie ca și noi să ajungem să fim vrednici de promisiunile lui Cristos. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}