Duminica a 23-a de peste an (B) – 3

Is 35,4-7a
Iac 2,1-5
Mc 7,31-37

În textul evangheliei de astăzi am văzut cum Isus a vindecat un om surd, însă va trebui să mulțumim Domnului că surzenia nu mai este o problemă pentru majoritatea dintre noi. În schimb, problema noastră e aceea că suntem prea ocupați  să îl auzim pe Isus. Suntem atât de ocupați în a face bani încât nu mai avem timp să ne bucurăm de case, suntem atât de ocupați cu munca încât nici nu ne mai rugăm. Suntem atât de ocupați în a face bani încât nu mai petrecem timp acasă cu copii noștri.  De ce să mai ai copii dacă ești prea ocupat cu câștigarea banilor și nu mai ai timp deloc pentru ei? Suntem atât de ocupați încât viața aceasta trece pe lângă noi enorm de repede de aceea va trebui să o încetinim. Unde vom sfârși la finalul vieții noastre și care este scopul vieții noastre? Viața înseamnă să ajungi să îl cunoști pe Dumnezeu, să îl iubești pe Dumnezeu și să îl slujești pe Dumnezeu?

Am dat de o poezie zilele acestea scrisă de David L. Weatherford care sună cam așa:

Ai urmărit vreodată copii
pe un carusel
Sau ați ascultat ploaia
Lovindu-se de pământ?
A urmat vreodată zborul neregulat al unui fluture
Sau ați privit soarele cum pălește în noapte?
Fă bine și încetinește
Nu dansa atât de repede
Timpul e scurt
Muzica nu va dura.
Alergi prin fiecare zi?
Când întrebi: „Ce mai faci?”
Auzi răspunsul?
Când ziua se încheie
Te culci în patul tău
Cu următoarele sute de treburi
Ce îți alergă prin capul tău?
Fă bine și încetinește
Nu dansa atât de repede
Timpul e scurt
Muzica nu va dura.
I-ai spus vreodată copilului tău:
O vom face mâine
Și în graba ta, să nu-i vezi durerea?
Ai pierdut vreodată contactul,
Și ai lăsat să moară o prietenie bună
Pentru că nu ai avut niciodată timp
Să suni și să spui „Bună”?
Fă bine și încetinește
Nu dansa atât de repede
Timpul e scurt
Muzica nu va dura.
Când alergi atât de repede ca să ajungi undeva
Pierzi jumătatea din distracția din a ajunge acolo.
Când te îngrijorezi și te grăbești de-a lungul zilei,
Este ca un cadou nedeschis ….
Aruncat…
Viața nu este o cursă.
Ia-o mai încet
Ascultă muzica
Înainte ca melodia să se termine.

Isus l-a vindecat pe acel om surd. Dacă suntem prea ocupați și noi deveni surzi la adevăratul sens și adevărata bucurie a vieții dar mai ales la ceea ce dorește Domnul să ne spună. Isus nu ne poate vorbi dacă noi nu facem destulă liniște ca să îl ascultăm. Aș fi foarte surprins dacă Isus ar fi capabil să comunice cu noi dacă noi, de exemplu, am asculta muzică la maxim. Însă dacă am sta în tăcere atunci cu siguranță vom auzi glasul lui Isus. De tot ceea ce avem nevoie e de tăcere și spațiu pentru noi înșine și pentru Dumnezeu. Isus a spus, Tu, însă, când te rogi, intră în camera ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău care este acolo, în ascuns (Mt 6,6). Acea cameră privată înseamnă că va trebui să facem un spațiu pentru Isus indiferent de modul în care îl facem. Îmi place mult modul în care copii fac pentru prima oară prima lor spovadă, cum stau în genunchi în tăcere cu Isus înainte de a intra ca să se spovedească. Când ne rugăm, uneori rostim rugăciuni însă va trebui să ne rugăm cu inima noastră, să medităm și să contemplăm. Isus a spus, Când vă rugaţi, nu spuneţi multe, ca păgânii (Mt 6,7). Când ne rugăm dacă suntem prea ocupați să rosti rugăciuni atunci nu l-am mai auzi pe Domnul cum ne vorbește. De aceea, pe cât de mult avem nevoie de rugăciuni, pe atât de mult va trebui să ne rugăm cu inima noastră, să contemplăm și să medităm.

Isus l-a vindecat pe acel om surd. Uneori și noi putem fi surzi în fața vieții și surzi față de Isus. Îmi place mult istoria despre profetul Ilie din Vechiul Testament (1Rg 19). El era într-o peșteră când i s-a spus să iasă afară și să stea pe un munte înaintea Domnului. Apoi a venit o furtună imensă însă Dumnezeu nu era în acea furtună. Apoi a fost un cutremur de pământ dar Dumnezeu nu era în acel cutremur. Apoi a venit un foc însă Dumnezeu nu era în foc. După foc a fost o briză blândă. A știut imediat că Dumnezeu era în acea briză blândă așa că s-a dus la intrarea în peșteră și și-a acoperit fața. Și noi avem nevoie în viața noastră de această briză blândă pentru a-l putea auzi pe Isus cum ne vorbește. Dacă avem parte doar de furtuni imense atunci nu îl vom auzi pe Domnul.

Fă bine și încetinește
Nu dansa atât de repede
Timpul e scurt
Muzica nu va dura.

Isus l-a luat pe acel om surd deoparte în particular, departe de mulțime. Și noi va trebui să mergem deoparte, în particular cu Isus, pentru ca și noi să îl putem auzi cum ne vorbește. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}