Marți din săptămâna a 6-a a Paștelui – 4

In 16,5-11

Plecarea lui Isus: venirea unui mângâietor

După cum moartea lui Isus este incompletă fără învierea sa din morți, tot la fel nici învierea lui Isus nu are nici un sens fără întoarcerea sa la Tatăl și trimiterea Duhului Sfânt, Bisericii sale.

Astăzi am văzut cum Isus îi pregătește pe discipoli săi pentru această nouă relație cu el din viitor. Chiar și acum ei tot nu au reușit să înțeleagă pe deplin cine este Isus cu adevărat fiindcă până acum ei l-au cunoscut doar la nivel uman însă în viitor misiunea lui Cristos va continua și va ajunge la final prin ei. Prin Duhul Sfânt ei vor trăi și vor sluji ca martori ai valorilor lumii. Duhul Sfânt va converti lumea prin ei.

Promisiunile lui Isus s-au împlinit deja și putem citi despre asta în cartea Faptele Apostolilor. Prima lectură de astăzi este o narațiune vie și plină de aventuri: Paul și Silas au fost atacați, bătuți și închiși, după care a avut loc un cutremur iar ei au ajuns să îl boteze pe temnicerul lor și întreaga lui familie, ba mai mult a și luat masa la el acasă! Eroi acestei relatări uimitoare și misiunea lor sunt roadele acțiunii Duhului Sfânt pe care Isus l-a promis că îl va da și că va veni la ei.

În cartea intitulată Iar dimineața a venit, Scripturile învierii, autoarea Megan McKenna a descris cartea Faptele Apostolilor ca pe un manual asupra a cum trebuie să fie Biserica, cum să trăiască ca o comunitate de credință, cum să fie atentă la lucrările Duhului din membri ei, din lume, din noi credincioși și din experiențele și situațiile care acum sunt nou, pline de probleme, dureroase și necesare…relatarea a cum discipoli lui Isus și împărăția Tatălui său a crescut în darul Duhului și a devenit Biserica care învață, prin foc și început….pentru a sta fermi cu cel răstignit, în cei săraci și în trupul suferind al lumii.

Odată cu apropierea de finalul timpului Pascal observăm că și lecturile din cartea Faptele Apostolilor sunt aproape de final. Cred ca asta e cea mai bună ocazie să ne apucăm, dacă nu am făcut-o deja, de citit întreaga carte a Faptelor Apostolilor.

În ultimii ani, în Biserica din vest, mulți sociologi ai religiei au observat un fenomen pe care ei îl descriu și îl numesc ca să crezi fără să aparții și să aparții fără să crezi.

Să crezi fără să aparții face referință la acea persoană care crede în Dumnezeu însă nu este afiliat la nici o organizație religioasă. Adică nu merge deloc la biserică. Să aparții fără să crezi însă descrie acei membri ai unei anumite religii care participă la toate riturile bisericii și respectă toate perceptele ei însă în realitate ei nu cred deloc. Ei merge la biserică doar fiindcă doresc să aparțină, să aibă un sistem care să îi susțină, sau din cauza presiunii din partea familiei și a prietenilor.

În ultimii ani, a apărut pe internet un videoclip care a devenit foarte repede viral (35 158 388) și se poate găsi pe Youtube, Facebook și Twitter care vorbea tocmai despre această să crezi fără să aparții, despre cum să urăști religia dar să îl iubești pe Isus. Acest videoclip a fost creat și postat de o anume persoană pe nume Jefferson Bethke din Statele Unite. (Cei care doresc pot urmări acest videoclip la linkul următor: https://www.youtube.com/watch?v=1IAhDGYlpqY ).

Textul evangheliei de astăzi e o adevărată provocare pentru problema pe care acest tânăr o prezintă în videoclipul său fiindcă am văzut că chiar dacă Isus pleacă și își lasă discipoli, el menționează că va trimite un Mângâietor, un avocat, pe Duhul Sfânt. Întâlnirea dintre Duhul Sfânt și discipoli mai este cunoscută și ca sărbătoarea Rusaliilor, despre care Joseph Ratzinger, actualul papa emerit, a considerat-o ca o confirmare a faptului că cei 12 aleși precum și toți ceilalți prezenți în timpul acelui eveniment sunt Biserica, Poporul lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, noi nu avem cum să credem doar în Isus fără să aparținem Bisericii sale, și nici nu putem aparține Bisericii sale fără să credem în El fiindcă din punct de vedere teologic, el e cel care adună oameni pentru a deveni Biserica, de fapt el e Biserica. În limbajul sfântului apostol Paul, Biserica este Trupul lui Cristos. Prin urmare, Isus este Biserica. Acest lucru ne spune că să crezi și să aparții nu sunt deloc două realități separate. Ele sunt două părți ale aceleiași realități. Iar acest adevăr va trebui să îl proclamăm tuturor. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}